Σαμαράς : “Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”

Με τη φράση "η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται", ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει ξανά  μήνυμα προς τους τρομοκράτες, στις δηλώσεις, που έκανε, εισερχόμενος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.  

"Έναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτήριο, που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται", ήταν η δήλωσή του.


Τι δείχνουν οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

Tα καρέ από τις κάμερες και τις μαρτυρίες έχουν εστιάσει τις έρευνές τους οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να διαλευκάνουν ποιος κρύβεται πίσω από το τρομοκρατικό, όπως το χαρακτηρίζουν, χτύπημα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνονται δύο κουκουλοφόροι που είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ. Αυτοί φαίνεται να κατέβηκαν από ένα αυτοκίνητο και να διένυσαν 50 μέτρα, να σταμάτησαν με προτεταμένα τα όπλα και από περίπου 70 μέτρα απόσταση να σημάδεψαν την επιγραφή των γραφείων του κόμματος. Νέα δεδομένα ωστόσο φέρνει με δημοσίευμά του το "Έθνος", σύμφωνα με το οποίο μάρτυρας που εξετάστηκε από τις αστυνομικές αρχές φέρεται να έκανε λόγο για βαρύ οπλισμό των δραστών και συγκεκριμένα για μπαζούκας. Οι αρχές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμα την καταγγελία, αλλά σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ακόμα χειρότερο πονοκέφαλο για τους πάνω ορόφους της ΓΑΔΑ, καθώς η επίθεση αλλά και η επικινδυνότητα των δραστών... αναβαθμίζονται.

Οι αστυνομικοί ψάχνουν να βρουν εάν πυροβόλησε μόνο ο ένας ή και οι δύο. Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η βαλλιστική εξέταση των ευρημάτων, η  οποία ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι καθαρά, καθώς δεν ταυτοποιήθηκαν με άλλα χτυπήματα στο παρελθόν.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πάντως ότι οι δράστες επέβαιναν στο καμένο Toyota Corolla, που βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο οδηγούσε τρίτο άτομο. Το αυτοκίνητο αυτό ερευνάται εξίσου για τυχόν αποτυπώματα και άλλα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στους τρομοκράτες.

Οι αστυνομικοί πάντως ερευνούν από τα αρχεία όλες τις περιπτώσεις οργανώσεων που είχαν στο οπλοστάσιο τους καλάσνικοφ. Ουσιαστικά, εκτός από τον Επαναστατικό Αγώνα που εξαρθρώθηκε και χρησιμοποιούσε στις επιθέσεις του τέτοιου τύπου οπλισμό, αντίστοιχα έχει χρησιμοποιήσει το 2009 η οργάνωση με το όνομα "ΟΠΛΑ – Ομάδα Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας" - που επιτέθηκε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής-, αλλά και η Σέχτα Επαναστατών που δολοφόνησε το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν την προκήρυξη της οργάνωσης που θα αναλάβει την επίθεση για να μιλήσουν με περισσότερα στοιχεία.

Νεώτερες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η βαλλιστική έρευνα αποδεικνύει ότι στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν σφαίρες από magnum 38 special.

Κεδίκογλου : Δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι δεχόταν απειλές μέσω τηλεφωνημάτων, σε συνέντευξή του τη Δευτέραμ στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984.

Από το πρωί, το news.gr έχει μεταδώσει :

Άγνωστοι γάζωσαν με καλάσνικοφ και πιθανότατα με περίστροφο περίπου στις 02:20 τα ξημερώματα της Δευτέρας την περιοχή στη λεωφόρο Συγγρού 350, πολύ κοντά στα γραφεία της ΝΔ, τα οποία βρίσκονται στη λεωφόρο Συγγρού 340.

Μετά από εννέα και παραπάνω ώρες, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που κλήθηκαν από τα ξημερώματα να ερευνήσουν (για τυχόν στοιχεία) τους χώρους και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, αποχώρησαν.

Τα ευρήματα (κάλυκες κλπ) έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα καλάσνικοφ, οι 9 κάλυκες του οποίου βρέθηκαν σε παράδρομο της Συγγρού στο νούμερο 348 (στο 340 βρίσκονται τα γραφεία της ΝΔ), ενώ οι δύο βολίδες που προήλθαν από το δεύτερο όπλο και βρέθηκαν η μία στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά και η άλλη στην ταράτσα του κτιρίου, εκτιμάται ότι ήταν από περίστροφο.

Από τις 13:00, τα στενά γύρω από τα κεντρικά του κόμματος έχουν δοθεί στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα, είχε φτάσει στο χώρο για να επιθεωρήσει και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία. Παράλληλα, η Αστυνομία ανακοίνωσε την ενεργοποίηση των τηλεφωνικών αριθμών 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το περιστατικό των πυροβολισμών κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μία από τις σφαίρες έσπασε το τζάμι και χτύπησε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά μέσα στα γραφεία του κόμματος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η σφαίρα τρύπησε το ταβάνι.

Το βλήμα περισυνελέγη μαζί με τους κάλυκες, από ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια, για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις. Μια δεύτερη σφαίρα της επίθεσης βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει σχέση με την επίθεση. Με την υπόθεση ασχολείται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες και μαρτυρίες, για τους δράστες της επίθεσης ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο κτίριο για να εντοπιστούν τυχόν σφαίρες και σε άλλα σημεία, εκτός από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στο Real fm o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι οι έρευνες των Αρχών στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να υπάρξει άμεσα διαλεύκανση της τρομοκρατικής επίθεσης. "Το να βάλλεται το γραφείο ενός κόμματος με τέτοιο τρόπο, είναι πρωτοφανές και οι ανακοινώσεις θα γίνουν, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Οι έρευνες θα γίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κτίριο φυλάσσεται αλλά οι δράστες πυροβόλησαν από μεγάλη απόσταση" σχολίασε ο υπουργός.

Για την επιθέση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μπούρας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά τού έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τη λήξη της αναμένεται να κατευθυνθεί προς τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού.

Μάλιστα με τον Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησαν τηλεφωνικά τόσο ο Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο Φ. Κουβέλης και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών ένοπλης βίας των τελευταίων ημερών. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο, ο οποίος του ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κεδίκογλου: Ρητορείες έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι οι δράστες έκαναν την επίθεση από απόσταση και σημείωσε ότι "εγώ δεν έχω στοχοποιήσει κανέναν. Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί ορισμένοι να δυσκολεύονται να καταδικάσουν απόλυτα τη βία. Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωνε στη ΝΔ τα φαινόμενα της βίας".

"Αυτό που εκτιμάται είναι ότι από τις εμπρηστικές δηλώσεις, μέχρι τις επιθέσεις η απόσταση είναι μικρή. Ρητορείες περί λιντσαρίσματος και ότι υπάρχουν λοστάρια - οικιακά σκεύη, όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά" τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι πρέπει να υπάρξει καταδίκη και της φραστικής βίας.

Κεφαλογιάννης: Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά

"Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα. Πρέπει η πράξη βίας να καταδικαστεί από όλους, είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά ή την άκρα αριστερά. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν τρομοκρατείται" τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννης.

Σκουρλέτης: Καμία σχέση οι δηλώσεις στελεχών με χτυπήματα τυφλής βίας 

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Π. Σκουρλέτης εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εμπλέξει τη μαχητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ενέργειες, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα θα συζητούσαμε για τις αυξήσεις της ΔΕΗ. Είπε ακόμη ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχουν οι δηλώσεις που έχουν γίνει από στελέχη του κόμματος με τα χτυπήματα τυφλής βίας.

Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ είπε: "Πρόκειται ασφαλώς για μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων και τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας οι οποίες είναι απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ".

"Είτε είναι τρομοκρατική ενέργεια, είτε είναι βαλτοί τρομοκρατικοί, είναι βέβαιο ότι βλάπτουν το λαό" επεσήμανε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και είπε ότι με αυτές τις κινήσεις τρομοκρατείται ο λαός και "λουφάζει", ενώ αλλάζει η ατζέντα.

ΠΑΣΟΚ: Επικίνδυνα τα μισόλογα Σκουρλέτη

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, μετά την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ με καλάσνικοφ.Σε ανακοίνωση της η Ιπποκράτους τονίζει ότι: "Η συνεννόηση απέναντι στη βία είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων που σέβονται τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κάνεις δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα φαινόμενα βίας για πολιτική και κομματική εκμετάλλευση και οι ανεύθυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη δείχνουν πόσο αδιέξοδα και επικίνδυνα είναι τα μισόλογα και οι αμφιθυμίες".

Στα γραφεία έφτασε και ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ενήμερος για την επίθεση είναι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ κορυφαία στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έκρηξη βίας των τελευταίων ημερών με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις σε πολιτικούς και μη στόχους.

Δένδιας: Με δύο όπλα έγινε η επίθεση

Με δύο όπλα, και όχι με ένα όπως αρχικά φαινόταν, έγινε η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα καλάσνικοφ, οι 9 κάλυκες του οποίου βρέθηκαν σε παράδρομο της Συγγρού στο νούμερο 348 (στο 340 βρίσκονται τα γραφεία της ΝΔ), ενώ οι δύο βολίδες που προήλθαν από το δεύτερο όπλο και βρέθηκαν η μία στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά και η άλλη στην ταράτσα του κτιρίου, εκτιμάται ότι ήταν από περίστροφο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι η νομιμότητα θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος την επίθεση.

Αναφερόμενος ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Είδα στην ανακοίνωσή του και στις τοποθετήσεις των βουλευτών του καινοφανείς θεωρίες περί παρακρατικών της Δεξιάς και, μάλιστα, προερχόμενες από εκείνους, που έλεγαν πως τα ευρήματα στη Βίλα Αμαλία ήταν στοιχεία απαραίτητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό”.