Τηλεφώνημα για βόμβα στο Επικρατείας

Εξεταζόταν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών

Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο Συμβούλιο πραγματοποίησαν άγνωστοι πριν από λίγα λεπτά, όπου συζητείται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε λίγο μετά τις 10:00 στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και είπε ότι «θα εκραγεί βόμβα στο ΣτΕ σε 45 λεπτά».

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ έχει διακοπεί η συνεδρίαση.

Η διαδικασία και τα βασικά σημεία

Το «κλειδί» για την εξέλιξη της συζήτησης που αφορά την συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες θα αποτελέσει , όπως εκτιμάται , η σημερινή διάσκεψη  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναμένεται να κρίνει το πρώτο στάδιο των νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί για το θέμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη διάσκεψη ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου  υποστήριξε ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες κατά το πρώτο στάδιο και να μην προχωρήσει το δικαστήριο στην συζήτηση της ουσία της υπόθεσης.

 
Με την έναρξη της σημερινής, δεύτερης , κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επρόκειτο να τοποθετηθούν ορισμένοι ακόμη σύμβουλοι Επικρατείας για τα νομικά ζητήματα και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κριθεί η εξέλιξη της συζήτησης. Και αυτό γιατί μόνο στην περίπτωση που ξεπεραστεί ο σκόπελος του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος των καναλιών οι δικαστές θα εισέλθουν στα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία συμφωνήσει με τον εισηγητή τότε η υπόθεση θα κλείσει, και πλέον η τύχη της θα κριθεί στις 13 Ιανουαρίου οπότε και θα εκδικαστούν οι αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Παράλληλα, εκκρεμούν και άλλες δίκες (ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.) στο ΣτΕ. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση της διάσκεψης η οποία μπορεί να κινείται και σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της εισήγησης η οποία δεν είναι δεσμευτική.  Πάντως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν θα υπάρξει και άλλη , τρίτη, διάσκεψη.