Κουβανός που έκλεψε έργα τέχνης στην Αβάνα πιάστηκε στο Κορωπί!

Ένας Κουβανός που καταζητείτο για ληστεία και υπεξαίρεση 71 έργων τέχνης από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Αβάνας, πιάστηκε στο Κορωπί. Ο 36χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής. Σε βάρος του είχε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων από τις αρχές της Κούβας.

Ο Κουβανός καταζητούμενος ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι 40χρονου Έλληνα φίλου του, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα περίστροφο και 55 φυσίγγια.

Σημειώνεται ότι ο Κουβανός κρυβόταν στη χώρα μας από το 2014, ενώ πριν από δύο μήνες του χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο.

Πρόκειται για τον 36χρονο Χούλιο Σέζαρ Σεράνο Μπαρέιρο, ο οποίος το 2013, μαζί με άλλα τρία άτομα εισέβαλαν ένοπλοι στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Αβάνας και άρπαξαν 71 έργα τέχνης, ιδιαίτερης αξίας. Η ληστεία αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο της τέχνης διεθνώς, ενώ από την Ιντερπόλ Κούβας εκδόθηκε Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων για τον 36χρονο, με την οποία αναζητείτο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Σεράνο Μπαρέιρο λίγο μετά την ληστεία ήρθε στην Ελλάδα και έμενε στο σπίτι 40χρονου Έλληνα στο Κορωπί, ο οποίος έχει παντρευτεί την αδελφή του και έχουν δύο παιδιά, ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου, το 2014, υπέβαλε αίτημα για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., λίγο καιρό μετά την υποβολή του αιτήματος για άσυλο, τον Φεβρουάριο του 2015, έφτασε στις ελληνικές αρχές η Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων, με βάση την οποία άρχισε να αναζητείται και στην χώρα μας. Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε δεκτό το αίτημα του και του χορηγήθηκε άσυλο από την περιφέρεια Αττικής.

Από τις δικαστικές αρχές έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες για την έκδοση του 36χρονου στην Κούβα.