Με χειροπέδες για ρατσιστικό σχόλιο σε βάρος μεταναστών στο διαδίκτυο

Στη σύλληψη ενός ατόμου προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία μετά από έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, το άτομο αυτό, κρυμμένο πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου έκανε ρατσιστικό σχόλιο σε βίντεο που είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα τη διάσωση μεταναστών σε νησί του Βορείου Αιγαίου.

Μετά από καταγγελία στη Δίωξη, αναζητήθηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εκδόθηκε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατ’ εφαρμογή σχετικών Γνωμοδοτήσεων του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, σε συνεργασία και με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και προέκυψε η σύνδεση διαδικτύου μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η κακόβουλη πράξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και ο χρήστης στον οποίο αντιστοιχεί.

Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του ατόμου, σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e - mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBERKID.
  • Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
  • Twitter: @cyberalertGR
  • Ιστότοπος: www.cyberkid.gr