Στον ανακριτή ο Βλαστός για τη ” μαφία των φυλακών”.

Με τον Παναγιώτη Βλαστό ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για την υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε με έδρα τις φυλακές.

Ο κατηγορούμενος ως ηγετικό στέλεχος της " μαφίας των φυλακών" καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για βαρύτατα κακουργήματα.

Οι αρχές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουν τον Παναγιώτη Βλαστό να επιχειρεί να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς της εξαδέλφες του Λίτσας, η μαρτυρία της οποίας στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η υπόθεση.
Η Λίτσα η οποία φέρεται να ήταν το δεξί του χέρι αν και προφυλακίστηκε βρίσκεται σε καθεστώς προστασία καθώς οι αρχές εκτιμούν πως κινδυνεύει η ζωή της.

Άλλωστε η Λίτσα αποφάσισε να μιλήσει λίγο μετά  την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση εναντίον της στις 2 Ιανουαρίου 2014  όταν και απολογήθηκε  για πρώτη φορά στην ασφάλεια. Όπως κατήγγειλε, ο Βλαστός  ήθελε να τη σκοτώσει
καθώς πίστευε πως του είχε «φάει» 250.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα οποία της είχε εμπιστευτεί  για να τα κρύψει.

Ο βαρυποινίτης, σύμφωνα με τις αρχές ήταν ένας από τους «εγκεφάλους" της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε από το Μάιο του 2011 και «διατηρούσε αμφίδρομη σχέση βοηθείας με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού».

Το κύκλωμα φέρεται να εξέδιδε συμβόλαια θανάτου, να προχωρούσε σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, να έκανε  διακίνηση μαύρου χρήματος, τοκογλυφίες, αρπαγές ακόμη και  σχέδια απαγωγών και εκβιασμούς.
Σύμφωνα με τη δικογραφία τα μέλη του εμφανίζονται να ασκούσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν «εμπόδια» στους στόχους τους καθώς να δωροδοκούν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογίες  και οι βαρυποινίτες Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν στην ηγετική ομάδα του κυκλώματος. Αναμένεται επίσης να απολογηθούν στους ανακριτές ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς φέρεται να υποκίνησε εκβιασμό κατά του συγκρατούμενού του και άλλοτε στενού του συνεργάτη Ιωάννη Σμπώκου καθώς και ο πρώην διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που κρατήθηκε προσωρινά στην ΣΤ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.