Ο νέος “Μεγάλος Αδελφός” της Αστυνομίας

Ένας νέος Άγγλος «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος παρακολουθεί εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες με απόλυτη μυστικότητα από την ΕΛ.ΑΣ. σε ειδικό αποκλεισμένο χώρο, στον 8ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρα.

Το νέο σύστημα προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ από τη Βρετανία, είναι δωρεά, και πρόκειται για το τρίτο σύστημα που έχει η αστυνομία και χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ από την υπερχρήση των συστημάτων υποκλοπών. 

Μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων όπως αναφέρει Το Βήμα.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, κατασκευάζεται από βρετανική εταιρεία και παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω αμερικανικής εταιρείας συμβούλων με την οποία είχε έρθει σε επαφή ο κ. Κικίλιας στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δωρεά αφορά σε ολόκληρη την αξία του συστήματος (τοποθέτηση, ασυρμάτους κτλ.) που ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, με τη συντήρηση του για ένα χρόνο η οποία θα γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτό αντικαθιστά το σύστημα TETRA το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο του συστήματος C4I που είχε προμηθευτεί η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 

Η σύμβαση του TETRA έληξε τον περασμένο Αύγουστο και από τότε η αστυνομία χρησιμοποιούσε το παλιό αναλογικό κέντρο ασυρμάτων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και παρεμβολές. 

Με την επιλογή αυτή και τη δωρεά προς την ΕΛ.ΑΣ το ελληνικό δημόσιο ωφελείται περίπου 60 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, αφού η ανανέωση του TETRA για το διάστημα αυτό θα στοίχιζε 80 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα για τα εννέα χρόνια που θα πληρώνει το ελληνικό Κράτος τη συντήρηση του νέου συστήματος θα καταβάλλει περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας στην Αττική και σε δεύτερη φάση σε ολόκληρη την περιφέρεια.