Δίωξη για κακουργήματα βιομηχανικής κατασκοπείας

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος ατόμων, για υπόθεση «βιομηχανικής κατασκοπείας», από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με καταγγελία εταιρείας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, οι δράστες «υπέκλεψαν» μοναδικά σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών (πατέντες) της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ημεδαπής επιχειρηματία, προέδρου, Διευθύνουσας Συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου εταιρείας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, σε περιοχή της Βορείου Ελλάδας, για «βιομηχανική κατασκοπεία» σε βάρος της εταιρείας της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα ανωτέρω οχτώ άτομα αντέγραψαν σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν μοναδικές δημιουργίες της εταιρίας (πατέντες).

Στη συνέχεια, διέγραψαν τα στοιχεία αυτά από τους εξυπηρετητές (servers) της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρίες, έναντι άγνωστης χρηματικής αμοιβής, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην εγκαλούσα εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκ των δραστών είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, φωτογραφίες από μηχανήματα της μηνύτριας εταιρίας, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν δικές του κατασκευές.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και επισταμένης έρευνας, διακριβώθηκε ότι οι άλλοι δύο (2) εμπλεκόμενοι διαμένουν πλέον στο εξωτερικό, όπου έχουν αναπτύξει παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα με την καταγγέλλουσα εταιρία.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.