Το παρασκήνιο της μαφιόζικης επίθεσης στο διευθυντή του Κρατικού Νίκαιας

Λίγες ώρες μετά

Υπόνοιες για τη λειτουργία κυκλώματος προώθησης ασθενών σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού εγείρει το μαφιόζικο χτύπημα κατά του διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού του Κρατικού της Νίκαιας, Χρήστου Ιατρού. 

Ο ίδιος διατηρεί επίσης την ιδιότητα του προέδρου του Ανώτατου Υγειονομικού Συμουλίου του ΕΟΠΥΥ, το οποίο γνωματεύει μεταξύ άλλων και για θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ή την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, επί θητείας του στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο μειώθηκαν οι παραπομπές Ελλήνων ασθενών σε ιδιωτικό νευροχειρουργικό κέντρο της Γερμανίας από 60 σε επτά ή οκτώ με κέρδος αρκετά εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. 

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση σύμφωνα με την εφημερίδα: Μία νευροχειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με κόστος περί τα 25.000 ευρώ. Για την ίδια επέμβαση σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απαιτούνται 100.000 ευρώ, συν τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από "επιπλοκές". 

Όπως ορίζει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, νοσηλεία στο εξωτερικό μπορεί να καλυφθεί μόνο όταν ο ασφαλισμένος πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι για την παραπομπή ασθενούς απαιτείται γνωμάτευση, στην οποία θα περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης ή της βλάβης και το ανέφικτο της αντιμετώπισής της στην Ελλάδα, συχνά η νομοθεσία δεν τηρείται. Συχνά φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ γνωματεύσεις για επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως περιστατικά ρουτίνας στα δημόσια νοσοκομεία. 

Το μαφιόζικο χτύπημα

Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του διευθυντή στις 3 παρά τέταρτο το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένο στη συμβολή Κηφισού και Πέτρου Ράλλη. Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας πυροβόλησε τον γιατρό τρεις φορές στα πόδια. Στο σημείο βρέθηκαν κάλυκες από 9άρι πιστόλι.Ο Διευθυντής της Κλινικής μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο.