Οι γιατροί του στρατού καλύπτουν τις ανάγκες των ακριτικών νησιών

Οι γιατροί του στρατού καλύπτουν τις ανάγκες των ακριτικών νησιών

Κάθε μέρα κι από μία στάση σε διαφορετικό νησί

Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Λειψοί, Τήλος και Κάσος. Έξι νησιά που φέρουν το όνομα της άγονης γραμμής και που ωστόσο το καλοκαίρι, αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Το χειμώνα όμως; Τι γίνεται σε αυτά τα νησιά τον χειμώνα και πώς καλύπτουν τις ανάγκες τους για περίθαλψη;

Μια οκταμελής αποστολή διακλαδικής υγειονομικής ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, επιβαίνοντας στο πλοίο γενικής υποστήριξης Προμηθεύς, συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου.

Την ομάδα αποτελεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οκτώ διαφορετικών ειδικοτήτων (Παθολόγο, Χειρουργό, Καρδιολόγο, Παιδίατρο, Ουρολόγο, Δερματολόγο, Οδοντίατρο, ΩΡΛ) και προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο σε ευπαθείς ομάδες όσο και σε κατοίκους ακριτικών νήσων, στο πλαίσιο στήριξης των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής αναβαθμισμένης δυνατότητας, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε από 8 εως 14 Νοεμβρίου και εντάσσεται σε μία σειρά από δράσεις που υλοποιούν στρατιωτικοί ιατροί μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό περίπου 4-5 φορές το χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Κάνοντας κάθε μέρα κι από μία στάση σε διαφορετικό νησί η επιβαίνουσα υγειονομική ομάδα στήνει τον εξοπλισμό της περιμένοντας να την επισκεφθούν ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η μετακίνηση παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατ' οίκον.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε ανθρώπους που βιώνουν την απομόνωση και τη μοναξιά κυρίως τους χειμερινούς μήνες φροντίζοντας για την υγεία τους και βάζοντας από τη μεριά τους ένα λιθαράκι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην νιώθουν μόνοι και ξεχασμένοι.