Το άγνωστο καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στην Πάρνηθα

Το άγνωστο καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στην Πάρνηθα

Η τοποθεσία του παράμενε επτασφράγιστο μυστικό για δεκαετίες

Για πολλά χρόνια παρέμενε άγνωστη και η ύπαρξη του, ακόμη όμως και όταν αυτή αποκαλύφθηκε, ήταν άγνωστο το πού βρισκόταν: ο επικεφαλής της ελληνικής χούντας, δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος, διατηρούσε ένα άγνωστο καταφύγιο στις ανωφέρειες της Πάρνηθας.

Το κτίσμα αποκάλυψε για πρώτη φορά ρεπορτάζ της «Βραδυνής», που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκέμβρη 1973.

Το ορεινό καταφύγιο, έκτασης 400 τετραγωνικών μέτρων, είχε δύο ορόφους αλλά και ελικοδρόμιο και είχε κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές για την ανοικοδόμησή του.

Σύμφωνα με την «Μηχανή του Χρόνου», τότε, ο δημοσιογράφος Βασίλης Καβαθάς εντόπισε το καταφύγιο του Παπαδόπουλου και «έπιασε στον ύπνο» τον φρουρό που πετάχτηκε έξω με ένα πυροβόλο. Την είσοδο του δημοσιογράφου πρόδωσαν τα επιθετικά σκυλιά της οικίας.

Το άγνωστο καταφύγιο του πρώην δικτάτορα βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα.

Τα χρόνια της χούντας, η τοποθεσία του εξοχικού στο βουνό παρέμεινε κρυφή και προστατευόταν από στρατιωτική φρουρά που κατοικούσε σε ξεχωριστό χώρο και διπλή περίφραξη.

Για λόγους ασφαλείας υπήρχαν υπόγειες σήραγγες και σύστημα ραντάρ που μπορούσε να καταγράφει τα πάντα με εμβέλεια μέχρι και 300 μέτρα.