Δυτική Αττική: Η φονικότερη πλημμύρα τα τελευταία 40 χρόνια

Δυτική Αττική: Η φονικότερη πλημμύρα τα τελευταία 40 χρόνια

Από το 1980 και μετά καταγράφηκαν δέκα καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική

Η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, με 16 νεκρούς και 4 αγνοούμενους μέχρι τώρα, αν και τοπικό φαινόμενο, είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική, όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα στα δυτικά προάστια, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1961 και στην ίδια περιοχή στις 2 και 3 Νοεμβρίου 1977.

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς η Αττική πλήττεται συχνά από αιφνίδιες πλημμύρες. Συστηματική καταγραφή των πλημμυρών στην Αττική από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1980 και μετά, περιλαμβάνει δέκα καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική, με 19 νεκρούς και πολύ περισσότερα με μόνο υλικές ζημιές».

Οι ερευνητές του ΕΑΑ, αναλύοντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, διαπίστωσαν μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή, το χρονικό διάστημα από τις 03:00 έως 07:00 της Τετάρτης, διαδικασία η οποία, όπως λένε, «θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με τις καταστροφικές συνέπειες που διαπιστώσαμε».

Επίσης, επισημαίνουν ότι η περιοχή είχε δεχτεί αρκετές βροχές τις δύο προηγούμενες ημέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον κορεσμό του εδάφους.

Οι κοντινοί μετεωρολογικοί σταθμοί, στο διάστημα αυτό κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής, συγκεκριμένα 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους, στα δυτικά, 25 χιλιοστά στα Βίλια, στα βόρεια και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα, στα ανατολικά. «Το γεγονός αυτό συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου» σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο.