Ξεπέρασαν τους 10 οι νεκροί στη Μάνδρα – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Ξεπέρασαν τους 10 οι νεκροί στη Μάνδρα – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Στους 14 οι νεκροί, 13 τραυματίες και μία γυναίκα διασωληνωμένη

Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα από την βιβλική θεομηνία που χτύπησε το πρωί την δυτική Αττική και έθαψε στη λάσπη τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, στους 14.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς ενός άνδρα που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μίας γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Επίσης, ανέσυραν νεκρούς έναν κυνηγό στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και έναν οδηγό φορτηγού στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Στη Μάνδρα έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ενώ η Νέα Πέραμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί κυρίως όσα σπίτια και καταστήματα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς κι όσα έχουν υπόγεια.

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την θεομηνία στην Δυτική Αττική και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με στόχο να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.

Τρία κέντρα αποκατάστασης για τους πλημμυροπαθείς στην Αττική

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Τη παραχώρηση των Κέντρων στην περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε η κ. Δούρου, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ύστερα από σχετική επικοινωνία τους.

Σε κόκκινο συναγερμό η Πάτρα με το φόβο θεομηνίας

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη, μέχρι και αύριο Πέμπτη o δήμος Πατρέων, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη από το κέντρο επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον δήμο, «το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων, καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, αποχέτευσης θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία σε άμεση και στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».