Αποτροπιασμό εκφράζει ο ΔΣΑ για τα φαινόμενα βίας κατά δικηγόρων

Αποτροπιασμό εκφράζει ο ΔΣΑ για τα φαινόμενα βίας κατά δικηγόρων

Να λάβει η Πολιτεία τα αναγκαία προληπτικά, προστατευτικά και κατασταλτικά μέτρα ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκε ο Ν. Λουκόπουλος, μέχρι πρότινος συνήγορος του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καλώντας την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

«Το δικαίωμα υπεράσπισης του κατηγορουμένου και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου του αποτελούν συνταγματικές εγγυήσεις και εχέγγυα ευθιδικίας. Ο δικηγόρος ασκεί το λειτούργημά του κατά το Σύνταγμα και το νόμο. Υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται με αυτόν. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε ένα κράτος δικαίου. Εντούτοις, γινόμαστε μάρτυρες εντεινόμενης βίας σε βάρος των δικηγόρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, και προσθέτει: «Η πρόσφατη κακοποίηση του συναδέλφου Νίκου Λουκόπουλου, στον οποίο ανατέθηκε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου για την ανθρωποκτονία της Δώρας Ζέμπερη, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στον νομικό κόσμο».

«Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του περιστατικού. Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία προληπτικά, προστατευτικά και κατασταλτικά μέτρα, ώστε όσοι εργάζονται για την απονομή της Δικαιοσύνης να μπορούν ασκούν τα καθήκοντά τους με όρους ασφάλειας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ.