Συναγερμός! Έπιασαν Φουρόγατο στα Χανιά της Κρήτης

Συναγερμός! Έπιασαν Φουρόγατο στα Χανιά της Κρήτης

Το άγριο ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού (φωτογραφίες)

Συναγερμός έχει σημάνει στα Χανιά αφού πιάστηκε Φουρόγατος (όπως όλα δείχνουν) στην περιοχή του Ομαλού. Το άγριο και εξαιρετικά σπάνιο ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού σε δασώδη περιοχή. Πρόκειται για ένα άγριο ζώο που έχει γίνει θρύλος αφού ο Φουρόγατος ή κρητικός αγριόγατος θεωρείτο για πολλά χρόνια πως είχε εξαφανιστεί ως είδος.

Έτσι όταν το άγριο ζώο που πιάστηκε στον Ομαλό στα Χανιά, σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό, εύρισκε νεκρά πολλά νεογέννητα προβατάκια. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει το ζώο που τα σκότωνε.

Δεν περίμενε όμως να πιάσει κάτι τέτοιο η παγίδα του: έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί μια….τεράστια γάτα η οποία μάλιστα είναι τόσο άγρια που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί. Μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με την σειρά τους ενημέρωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αύριο το πρωί κλιμάκιο ειδικών μεταβαίνουν στον Ομαλό για να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ναρκωθεί προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς και να διαπιστωθεί με βεβαιότητα για το αν πρόκειται για τον θρυλικό Φουρόγατο των βουνών της Κρήτης.

Τι είναι ο Φουρόγατος

Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζει στην Κρήτη. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών Ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζει στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, με προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα.

Ο Κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όπου 2 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

Ο Φουρόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4-7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο.