Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή

Με καρέκλες και μπουκάλια απάντησαν στο άκουσμα της απόφασης αλληλέγγυοι

Με διαμαρτυρίες και πετώντας καρέκλες και μπουκάλια απάντησαν στο άκουσμα της απόρριψης των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης ποινής της 29χρονης Ηριάννας και του 33χρονου Περικλή όσοι βρέθηκαν στο δικαστήριο προκειμένου να συμπαρασταθούν στους δυο κατηγορούμενους.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής της ποινής των 13 ετών που έχει επιβληθεί στους δυο κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι δικαστές, μετά από πολύωρη διαδικασία, αποφάσισαν για δεύτερη φορά ότι η Ηριάννα και ο Περικλής πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αλληλέγγυων οι οποίοι γέμιζαν ασφυκτικά την δικαστική αίθουσα καθώς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ες Ες μπάτσοι δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά». Όταν οι συγκεντρωμένοι πέταξαν καρέκλες αλλά και μπουκάλια προς την έδρα επενέβησαν οι άνδρες της ΥΜΕΤ που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα. Τελικά, οι αλληλέγγυοι απωθήθηκαν έξω από το Εφετείο.

Σε δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας Θ. Μαντάς τόνισε: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου, σήμερα, δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η σημερινή απόφαση κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα κοπέλα, γι’ αυτή τη νέα επιστήμονα».

Η εισήγηση του εισαγγελέα

Την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης ποινής της 29χρονης Ηριάννας ζήτησε νωρίτερα ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, Γιώργος Γεράκης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγηση του παραδέχθηκε πως ο εγκλεισμός της 29χρονης μεταδιδακτορικής φοιτήτριας, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της, αλλά όχι ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη.  Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα, προσθέτοντας πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται σε νέα γεγονότα. «Είναι προϋπόθεση αυτό αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Αναφερόμενος δε στην τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα ο εισαγγελέας υπογράμμισε : «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».

Νωρίτερα, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε «όχι» και στην αίτηση αναστολής του 33χρονου Περικλή ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί για την ίδια κατηγορία.

Στην εισήγηση του ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόρριψη της αίτησης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα στοιχεία που είχε στα χέρια του το προηγούμενο δικαστήριο. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως σήμερα δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του κατηγορούμενου.

«Υπάρχει το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως για νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα του νόμου αίφνης μετά της εκδόσεως της πρωτόδικης απόφασης» είπε ο κ. Γεράκης τονίζοντας : «Πρόκειται για μία εμπλοκή τους η οποία εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα. Το γεγονός αυτό, δεν μπορεί να παραλειφθεί».