Ο πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε για πρώτη φορά στην Κρήτη

Ο πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε για πρώτη φορά στην Κρήτη

Στο Καστέλι Χανίων τα παλαιότερα ίχνη βάδισης, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική επιστημονική ανακάλυψη

Ίχνη δίποδης βάδισης είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 στο καστέλι Χανίων από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski κι άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του, Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 - οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2012, μελετήθηκαν τα απολιθωμένα ευρήματα και τα αποτελέσματα της μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό του οίκου Elsevier.

Σύμφωνα με το  www.ekriti.gr, η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που συστάθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.

Επίσης, τα ίχνη αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο σχήμα το οποίο διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα ζώα της στεριάς. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο συνδυασμός του μακριού πέλματος με πέντε δάκτυλα -ένα εκ των οποίων είναι μεγαλύτερο- και χωρίς γαμψά νύχια είναι μοναδικός.

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.