Σε επιφυλακή οι πυροσβέστες μετά τις 49 πυρκαγιές του 24ώρου

Σε επιφυλακή οι πυροσβέστες μετά τις 49 πυρκαγιές του 24ώρου

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι και οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας και στην Ζάκυνθο

Σαράντα εννέα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από χτες στις 06.00 έως τις 06.00 σήμερα και σχεδόν στο σύνολο τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι πιο σοβαρές ήταν εκείνες της Κεφαλονιάς, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι παλιές πυρκαγιές σε Αττική, Ηλεία και Ζάσκυνθο έχουν μπει πλέον στην «επόμενη μέρα». Σταθερά και με γρήγορο ρυθμό προχωράει η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, όπου πλέον δεν υπάρχει φλόγα, παρά μόνο μικρές εστίες που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες παραμένουν όλες στην περίμετρο και μέσα στα καμένα, έως ότου εξαλλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Ο κρατικός μηχανισμός, πάντως, παραμένει σε επιφυλακή και δεν αποδεσμεύονται δυνάμεις, καθώς και σήμερα προβλέπεται για την Αττική πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4).
Από το πρωί διαβρέχει στα καμένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αριθμούν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα εθελοντικά, 40 ΟΤΑ και Περιφέρειας, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα και άλλα 11 μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι και οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας και στην Ζάκυνθο, όπου και εκεί παραμένουν όλες οι δυνάμεις έως ότου τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. Στην Ηλεία επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρα, ενώ στην Ζάκυνθο 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρα.

Για σήμερα, εκτός από την Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4), σε Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χιο, Σάμο, Ικαρία και Έβρο.
Η Πυροσβεστική κάνει για μια ακομά φορά έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να ειδοποιούν αμέσως στο 199, αν αντιληφθούν φωτιά ή καπνό.