Για δεύτερη νύχτα στις φλόγες Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Για δεύτερη νύχτα στις φλόγες Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Τα μέτωπα και στις τρεις περιοχές καίνε ανεξέλεγκτα - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Τα μέτωπα και στις τρεις περιοχές καίνε ανεξέλεγκτα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν υπεράνθρωπη μάχη για να τα περιορίσουν. Ωστόσο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ όσο νυχτώνει ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή μεγαλώνει, καθώς από τις 9 το βράδυ έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι φλόγες έκοψαν στα δύο τον δρόμο Καπανδριτίου-Καλάμου, με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονταν στο σημείο να απομακρυνθούν, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανείς.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, από τις απογευματινές ώρες, έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

Διαβάστε: Τα δύο ενδεχόμενα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Το θετικό είναι ότι στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, όπου είχε πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι, τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να την κρατήσουν, γεγονός που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ώρες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη, καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους, έχουν καεί και τουλάχιστον 15 σπίτια στον Κάλαμο ενώ, το μεγάλο μέτωπο που ξέσπασε σήμερα στο Καπανδρίτι, έχει κάψει μία κατοικία και απειλεί οικισμούς.

Πλησιάζει το Καπανδρίτι η φωτιά – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.