Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ η Εθνική Νέων

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ η Εθνική Νέων

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε του Ισραήλ στον τελικό με 65-56

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ σε επίπεδο Νέων Ανδρών αναδείχθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η Ελλάδα, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να επικρατεί του αντίστοιχου του Ισραήλ με 65-56 στον τελικό που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η εθνική μας ομάδα ξεκίνησε μουδιασμένα, με τους Ισραηλινούς να προηγούνται στην πρώτη περίοδο ακόμα και με 14-2, όμως σταδιακά ανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και 4 τριάμισι λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου πήρε το προβάδισμα (18-16), ενώ πήγε στα αποδυτήρια με το σκορ στο 26-23 υπέρ της.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, με τη διαφορά να φτάνει ως και τους 12 πόντους στην τρίτη περίοδο (37-25), ενώ στην τελευταία περίοδο έφτασε ακόμα και τους 16 (59-43), με την ελληνική ομάδα να φτάνει άνετα στη νίκη.

Πρώτος σκόρερ για την εθνική μας ομάδα ήταν ο Κόνιαρης με 15 πόντους, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Χαραλαμπόπουλος, με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ο Λούντζης πρόσθεσε 12 πόντους, ενώ ο Χρηστίδης είχε 9 πόντους και 5 ριμπάουντ. Για τους Ισραηλινούς, ο Ζούσμαν είχε 23 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Μπλατ πέτυχε 10 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η εθνική μας ομάδα Νέων είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 2009, και πάλι επί ελληνικού εδάφους (στη Ρόδο), με αντίπαλο στον τελικό τη Γαλλία, ενώ το 2002 ήταν η πρώτη ελληνική κατάκτηση, στη Λιθουανία, με αντίπαλο στον τελικό την Ισπανία.

Η τελική κατάταξη της διοργάνωσης:

1. ΕΛΛΑΔΑ (χρυσό)

2. Ισραήλ (ασημένιο)

3. Γαλλία (χάλκινο)

4. Ισπανία

5. Σερβία

6. Λιθουανία

7. Γερμανία

8. Ισλανδία

9. Τουρκία

10. Ουκρανία

11. Μαυροβούνιο

12. Σουηδία

13. Ιταλία

14. Σλοβενία (υποβιβάστηκε στη β' κατηγορία)

15. Τσεχία (υποβιβάστηκε στη β' κατηγορία)

16. Λετονία (υποβιβάστηκε στη β' κατηγορία)