Επεισόδιο στο Αιγαίο με ύποπτο πλοίο – Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα

Επεισόδιο στο Αιγαίο με ύποπτο πλοίο – Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα

Ο καπετάνιος του σκάφους δεν υπάκουσε στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής

Πυρά από την ελληνική ακτοφυλακή καταγγέλλει πως δέχθηκε ο πλοίαρχος ενός μεταφορικού πλοίου με τουρκική σημαία, όταν αρνήθηκε να δέσει σε λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο.

Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου ACT, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ακτοφυλακή πυροβόλησε κατά του σκάφους όταν αυτός δεν υπάκουσε στις εντολές της, με αποτέλεσμα να προκληθούν 16 τρύπες από σφαίρες στο πλοίο.

«Η ακτοφυλακή ζήτησε να δέσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου άμεσα, και δεν το αποδεχθήκαμε αυτό. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το αποδεχθήκαμε αυτό», είπε ο Καλκαβάν στο CNN Turk. «Είπαν πως θα πυροβολούσαν αν δε σταματούσαμε, έκαναν αυτό που είπαν».

Ο Καλκαβάν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δεν αποκάλυψε για ποιο λόγο δεν ήθελε να γίνει έλεγχος στο πλοίο, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων.

Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε πως η ακτοφυλακή επιχείρησε να ελέγξει το φορτίο του πλοίου, προσθέτοντας πως το σκάφος δε συνεργάστηκε και στη συνέχεια επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στο αν η ακτοφυλακή άνοιξε πυρ ή όχι.

Το τουρκικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο περιστατικό, και μετέδωσε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

Ο Καλκαβάν επιβεβαίωσε πως το πλοίο, που είχε ξεκινήσει από τη νοτιοανατολική πόλη Ισκεντερούν της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή διευκρινίζει:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα

Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ασύμμετρη» ενέργεια από μέρους της ελληνικής ακτοφυλακής και για έλλειψη σεβασμού προς το δικαίωμα της ανθρώπινης ζωής.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία [...] για τους πυροβολισμούς κατά άοπλου εμπορικού πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας: «Η μόνη μας ανακούφιση είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε εξαιτίας του περιστατικού».