Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, μεγάλες καταστροφές στη Μάνη

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, μεγάλες καταστροφές στη Μάνη

Καμπανάκι χτυπούν οι αρχές για τον κίνδυνο νέων μετώπων και αναζοπυρώσεων

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρηνα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα με τη Μάνη να είναι η περιοχή που πλήττεται κυρίως έως και αυτή τη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, μαίνεται έως και αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη που έχει κάψει σπίτια, μεγάλες δασικές αλλά και αγροτικές εκτάσεις. Παραμένουν οι δυνατοί άνεμοι στη περιοχή και μαίνονται οι εστίες σε Παρασύρο, Σκουτάρι, Δροσοπηγή και την περιοχή της Αργυλιάς. Στο σημείο επιχειρούν από ξηράς ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη, 40 οχήματα με 150 Πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και πολίτες με υδροφόρες. Αναμένονται να σηκωθούν και τα καναντέρ.

Η πύρινη λαίλαπα μάλιστα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας, προκαλώντας μεγάλες φθορές. Ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έστειλε πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, μιας και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασύρου.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας, την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο σήμερα το μεσημέρι. Χθες το απόγευμα ο αέρας άλλαξε φορά με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις και ενεργό μέτωπο με κατεύθυνση τον Κότρωνα.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Και νέο μέτωπο στο Μαραθώνα

Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες καίνε δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Την ίδια ώρα ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, αλλά και από όλες τις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα και γενικότερα την παρουσία τους εντός των δασικών μας οικοσυστημάτων.