Τέσσερις Έλληνες συνελήφθησαν επειδή «τάιζαν» μεγάλο πειρατικό site

Τέσσερις Έλληνες συνελήφθησαν επειδή «τάιζαν» μεγάλο πειρατικό site

Ανέβαζαν τηλεοπτικές σειρές τις οποίες άλλοι χρήστες μπορούσαν να κατεβάζουν παράνομα

Σε τέσσερις Έλληνες πέρασε χειροπέδες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς «τάιζαν» μεγάλο πειρατικό site, παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο είναι ιδιαίτερα διάσημο και στους χρήστες του ελληνικού ίντερνετ.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία αφού ανέβαζαν στο εν λόγω site διαμοιρασμού ψηφιακού περιεχομένου, τηλεοπτικές σειρές, τις οποίες στη συνέχεια κατέβαζαν πολλοί χρήστες.

Τις συλλήψεις προκάλεσε μήνυση εταιρείας που κατείχε τα δικαιώματα των τηλεοπτικών αυτών σειρών. Όπως αναφέρει η μήνυση, οι «δράστες αφού κατάφεραν να αποκτήσουν με διάφορους τρόπους πρόσβαση στις τηλεοπτικές σειρές, προβαίνουν στην ανάρτηση τους στο διαδίκτυο και στο διαμοιρασμό τους, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, χωρίς να διαθέτουν νόμιμη άδεια».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε μια 33χρονη και τρεις άνδρες ηλικίας 53,59 και 70 ετών. Ο 59χρονος συνελήφθη στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν από τα ψηφιακά ίχνη που άφηναν στο διαδίκτυο, ενώ πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και προέκυψαν ως κάτοχοι επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών, οι ανωτέρω τέσσερις (4) συνδρομητές διαδικτύου.

Οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία δικαστικών λειτουργών έκαναν εφόδους και έρευνες σε κατοικίες σε Εύβοια, Κόρινθο και Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Στην κατοικία της 33χρονης, σκληρός δίσκος.
  • Στην κατοικία του 53χρονου, (2) σκληροί δίσκοι.
  • Στην κατοικία του 59χρονου, (4) σκληροί δίσκοι, (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και (464) ψηφιακοί δίσκοι (D.V.D.) τηλεοπτικών σειρών.
  • Στην κατοικία του 70χρονου, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και (117) ψηφιακοί δίσκοι (D.V.D.) τηλεοπτικών σειρών.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά μέσα που βρέθηκαν στην κατοικία του 59χρονου, διακριβώθηκε ότι περιείχαν χιλιάδες αρχεία βίντεο με επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν στην ανωτέρω εταιρεία, ενώ τουλάχιστον (6) από αυτά διαμοιράζονταν, σε χρήστες του διαδικτύου. Παράλληλα, διακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς διατηρούσε λογαριασμό σε διαδικτυακή πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων, μέσω του οποίου, από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανεβάσει (upload), (70) αρχεία η πλειοψηφία των οποίων αφορά τις επίμαχες τηλεοπτικές σειρές.