Ο μουσικοσυνθέτης Παπαδημητρίου πάσχει από τη νόσο του Ωνάση

Ο μουσικοσυνθέτης Παπαδημητρίου πάσχει από τη νόσο του Ωνάση

«Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω, έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση»

Σε μια συγκινητική δημόσια κατάθεση προχώρησε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε ένα άγνωστο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί μέσα από μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος και διαβάστηκε σε καλλιτεχνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, ο συνθέτης παλεύει χρόνια με την αυτοάνοση Myasthenia Gravis, που του προκαλεί βλεφαρόπτωση, τραύλισμα και κράμπες στα δάχτυλα. Πρόκειται για το ίδιο νόσημα που είχε προσβάλει κάποτε τον αξέχαστο Ελληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και τον μικρό Δημητράκη, το ένα από τα δίδυμα αγοράκια της Καλομοίρας Σαράντη.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η κατάσταση της υγείας του συνθέτη έχει επιδεινωθεί κι αυτός ήταν ο λόγος που οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη και της Λένας Αλκαίου στο Θέατρο Βράχων, πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει η Espresso.

Στην επιστολή του, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν guest στη συναυλία, μίλησε για την αρρώστια του αναφέροντας: «Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω, έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα 'θα πάω, παίζω και τυφλός'. Στο τραύλισμα είπα 'θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη, αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα''. Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία».

Τι είναι η Myasthenia Gravis

Η νόσος Myasthenia Gravis είναι αυτοάνοση και χαρακτηρίζεται από αδυναμία και γρήγορη εξάντληση των μυών της εκούσιας κινητικότητας. Η μυϊκή αδυναμία εξελίσσεται σταδιακά και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε μυ ελέγχεται εκουσίως.

Συνήθως προσβάλλει τους μυς του προσώπου, των ματιών, των χεριών, των ποδιών και αυτών που συμμετέχουν στη μάσηση, στην κατάποση και την αναπνοή. Όσο περισσότερα επαναλαμβάνεται η μυϊκή δραστηριότητα τόσο επιδεινώνεται η αδυναμία. Η Myasthenia Gravis θεωρείται σπάνια.

Αναπτύσσεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ των 20 έως 40 ετών και σε άνδρες μεγαλύτερους από την ηλικία των 60 ετών. Τα συνήθη συμπτώματα είναι οφθαλμικά(βλεφαρόπτωση, διπλωπία, αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων) μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια και επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων τις βραδινές ώρες.