Σε ποιες πόλεις θα αρχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια

Σε ποιες πόλεις θα αρχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια

Στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν στους δρόμους 27 απορριμματοφόρα και στο Ηράκλειο αναμένεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από μόνιμους

Ακαρπη απέβη σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν την απεργία.

Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγέια, ενόψει και του επερχόμενου καύσωνα, ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης διέταξε έρευνα για τη διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος για όσους δεν μαζέυουν τα σκουπίδια.

Ωστόσο, θετική έκβαση είχε η συνάντηση των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών που έχουν πνίξει την πόλη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης αναμένεται η αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης από μόνιμους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

27 απορριμματοφόρα στους δρόμους της συμπρωτεύουσας

Στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση της διοίκησης του δήμου να ζητήσει τη βοήθεια ιδιωτών, οι συμβασιούχοι έκαναν ένα βήμα πίσω και υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν σε προσωπικό ασφαλείας να προχωρήσει στην αποκομιδή, με συνολικά 27 απορριμματοφόρα την ημέρα (9 ανά βάρδια), με τη δέσμευση ότι δεν θα εμπλακεί ιδιώτης στη διαδικασία. Σήμερα Δευτέρα αποκομιδή θα προλάβουν να κάνουν οι εργαζόμενοι μόνο μιας βάρδιας, δηλαδή θα βγουν στους δρόμους εννέα απορριμματοφόρα, όπως γράφει το Thestival.gr.

 

Καθαρίζουν Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι μόνιμοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου αναμένεται να βγουν στους δρόμους για αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης, όπως διαφάνηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, Ζαχαρία Κοκκινάκη, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμβασιούχοι στην καθαριότητα συμφώνησαν να επιτρέψουν στους μόνιμους εργαζόμενους της υπηρεσίας να ξεκινήσουν την την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του Ηρακλείου και τα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ την ίδια ώρα οι συμβασιούχοι συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίησή τους, απέχοντας από τα καθήκοντά τους.

«Η υπηρεσία καθαριότητας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, αλλά, λόγω του όγκου των απορριμμάτων που έχει συσσωρευθεί, ενημερώνω τους συμπολίτες ότι θα χρειαστούν για αυτό κάποιες μέρες και ζητώ την κατανόησή τους», επισήμανε ο δήμαρχος και κατέληξε: «Επαναλαμβάνω, ότι το θέμα των συμβασιούχων πρέπει να λυθεί κεντρικά. Εμείς συγκαλέσαμε την ΠΕΔ Κρήτης για την προσεχή Πέμπτη, 29/9/2017, προκειμένου να το συζητήσουμε διεξοδικά».

Επίσης, ήδη από χθες, τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Χανίων έχουν προχωρήσει σεε σταδιακή αποκομιδή των απορριμμάτων από κεντρικά σημεία και συνοικίες της πόλης, ωστόσο εκτιμάται ότι για να γίνει πλήρης αποκομιδή θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.