Δική της νομοθετική πρόταση παρουσιάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ – Αδιέξοδο για τα σκουπίδια

Δική της νομοθετική πρόταση παρουσιάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ – Αδιέξοδο για τα σκουπίδια

Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα σε Αορίστου Χρόνου ζητούν οι συνδικαλιστές

Τη δική της νομοθετική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα θα παρουσιάσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, απορρίπτοντας την πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η πρόταση Σκουρλέτη γίνεται «για να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτηση της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους με στόχο να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται από το μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ παραμένει ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με στάση εργασίας αύριο Δευτέρα από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την απόφασή του να εκχωρήσει την καθαριότητα του δήμου σε ιδιώτες, προειδοποιώντας πως «αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι η ρύθμιση «απέχει πολύ» από αυτά που διεκδικούν, ωστόσο θα την μετέφεραν στους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας για να την εξετάσουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι' αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρέδωσε σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ τη νομοθετική ρύθμιση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από πλευράς Ένωσης σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται αύριο Δευτέρα (26/06), στις 11:30 το πρωί.