Καλλιάνος: Έρχεται καύσωνας, στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη

Καλλιάνος: Έρχεται καύσωνας, στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη

Οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν τον «καυτό» Ιούνιο του 2007, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο

Έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες της τελευταίας δεκαετίας περιμένουμε τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, με τη θερμοκρασία να φτάνει ή και να ξεπερνά κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο Γ. Καλλιάνος, αυτή τη στιγμή οι πολύ θερμές αέριες μάζες βρίσκονται στην Αλγερία και το Μαρόκο και τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν ανατολικότερα. Αυτές οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα επηρεάσουν σε έκταση το μεγαλύτερο κομμάτι της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, όπως και σχεδόν όλη τη Μεσόγειο, τις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Αφρικής, την Κύπρο, την Τουρκία μέχρι και τη μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, από σήμερα έως και την Τρίτη ναι μεν θα επικρατεί ζέστη, όμως η μέγιστη θερμοκρασία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 38-39°C τοπικά, ενώ κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται κάποιες μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα εσωτερικά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαιτέρως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Την Τετάρτη οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα βρίσκονται μια ανάσα από την Ελλάδα, με τη θερμοκρασία ενδεχομένως να φτάσει εκείνη τη μέρα στους 39-40°C.

Ωστόσο, από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την Κυριακή οι μέγιστες θερμοκρασίες θα προσεγγίζουν τα επίπεδα των 41-42°C και τοπικά 43°C σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμη και μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Ειδικά για την Αθήνα, ο Γ. Καλλιάνος εκτιμά ότι η θερμοκρασία με ιδιαίτερη ευκολία θα ξεπεράσει τους 40-41°C, ενώ στον θεσσαλικό κάμπο ίσως σημειωθούν και θερμοκρασίες-ρεκόρ.

«Οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες όπου σίγουρα πολλοί από εμάς θα θυμηθούμε τον Ιούνη του 2007, όταν στην Ελευσίνα σημειώθηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των 46,5°C! Δεν ξέρει κανείς από τώρα αν θα φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες, όμως σίγουρα κάτι παρόμοιο θα ζήσουμε...», τονίζει.