Ανησυχία για τον τουρισμό από τις τσούχτρες και τις μέδουσες στον Κορινθιακό

Ανησυχία για τον τουρισμό από τις τσούχτρες και τις μέδουσες στον Κορινθιακό

Έκδηλη η ανησυχία επιχειρηματιών, κατοίκων και επισκεπτών

To φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών που παρατηρείται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι αποτέλεσμα της υπεραλίευσης καθώς και των θαλάσσιων ρευμάτων.

Τις περασμένες μέρες στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες -Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής- συζήτησαν θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Κορινθιακού και της απονέκρωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες.

Το θέμα έφτασε και στην Ολομέλεια της Βουλής

Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών φέρνουν και στην Ολομέλεια της Βουλής, με κοινή ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κορινθίας, Χρίστος Δήμας.

Οι δύο βουλευτές ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο, ο οποίος απειλεί με ζημιές τις παράκτιες τουριστικές περιοχές και ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας η έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων»: «Οι μέδουσες μας δείχνουν το μέγεθος της υπεραλίευσης. Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό στο μικρό παιδί».

«Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα» εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης.

Όμως η υπεραλίευση του Κορινθιακού είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009.

«Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... «τα κατσίκια της θάλασσας», προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».

Είδη που συχνάζουν στις θάλασσές μας

Oι μέδουσες που συναντάμε πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι:

  • Aurelia aurita (γνωστή ως «γυαλί»)
  • Cotylorhiza tuberculata (καφεκίτρινου χρώματος με σχήμα που θυμίζει τηγανητό αυγό)
  • Rhizostoma pulmo (μεγάλη γαλάζια μέδουσα)
  • Pelagia noctiluca, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα
  • Rhopilema nomadica (μοιάζει με ασπρογαλαζωπό μπαλόνι, διαμέτρου 20-60 εκ.), η οποία έχει εισέλθει στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα και το τσίμπημά της είναι οδυνηρό για τον άνθρωπο