Κύμα ζέστης από την Ευρώπη κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα

Κύμα ζέστης από την Ευρώπη κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα

Παραλύει η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.

Στη Βρετανία

Στη Βρετανία η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και σήμερα, ενώ στο Χίθροου καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον ήλιο ακόμη και 39 βαθμοί Κελσίου. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.

Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Στην Ισπανία

Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία καθώς σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Στη Γαλλία

Στη Νότια Γαλλία σήμερα θα υποφέρουν από τη ζέστη αφού ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Στο Παρίσι ο υδράργυρος έδειξε την Τετάρτη 37 βαθμούς και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αναστάτωση και επιφυλακή που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Σε Κίνα - ΗΠΑ

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ περίπου 50 πτήσεις στην Αριζόνα ακυρώθηκαν την Τρίτη 20 Ιουνίου, γιατί η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς και η American Airlines κράτησε τα αεροσκάφη στο έδαφος.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί για ορισμένες πτήσεις αεροσκάφη τύπου Bombardier CRJ, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν κάνει ζέστη άνω των 47,7 βαθμών.

Μόνο οι πτήσεις με αεροσκάφη πιο μεγάλα, τύπου Airbus και Boeing, πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Διαβάστε επίσης: Στους 53 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου

Στην Ελλάδα

Στους 38°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook:

«Στους 38°C το Σ/Κ - Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσωνα στα τέλη της άλλης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις προσεχείς ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα:
Πέμπτη: 34°C
Παρασκευή: 36°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 37-38°C

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη: 33-34°C
Παρασκευή: 33-34°C
Σάββατο: 36°C
Κυριακή: 35-36°C

Πάτρα:
Πέμπτη: 28-29°C
Παρασκευή: 30°C
Σάββατο: 31-32°C
Κυριακή: 32°C

Λάρισα:
Πέμπτη: 35°C
Παρασκευή: 37°C
Σάββατο: 37-38°C
Κυριακή: 36-37°C

Ηράκλειο:
Πέμπτη: 30°C
Παρασκευή: 32°C
Σάββατο: 32-33°C
Κυριακή: 32°C

Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Προσοχή – Ενδείξεις για ισχυρότατο καύσων

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29/6 και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

Όλα αυτά όμως θα τα μελετήσουμε τα προσεχή 24ωρα, διότι έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετές ημέρες και ενδέχεται όπως είναι λογικό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Πάντως, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας πλησιάζει κάτι πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41°C (!!!). Όλα αυτά όμως είναι ενδείξεις! Θα σας μιλήσω με σιγουριά όταν θα έχει "κλειδώσει" αυτό το ενδεχόμενο».

Πιο αναλυτικά:

Καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα και άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουμε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017. Τις θερμές ώρες της ημέρες θα αναπτυχθούν σποραδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, πυκνότερες στα ορεινά τμήματα όπου θα σημειωθούν τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 19 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 15 έως 33 στη βόρεια Ελλάδα, 17 έως 31 και τοπικά 32 στη δυτική Ελλάδα, 17 έως 31 στο βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βόρεια έως 3 και τοπικά στα πελάγη 4 μποφόρ.

Όλα τα νέα για τον καιρό στο www.weather.gr