Με αυτοκίνητο ελαφρύτερης θωράκισης κυκλοφορούσε ο Λουκάς Παπαδήμος

Με αυτοκίνητο ελαφρύτερης θωράκισης κυκλοφορούσε ο Λουκάς Παπαδήμος

Στην εντατική αλλά εκτός κινδύνου σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν - Βασικό ερώτημα παραμένει πώς πέρασε ο φάκελος από τους ελέγχους

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Παπαδήμος, έπεσε χθες θύμα τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένο φάκελο, που άνοιξε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Η  έκρηξη τον τραυμάτισε στον θώρακα και στην κοιλιά. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό των τραυμάτων του.

Την καλή κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου επιβεβαιώνει το νεότερο ιατρικό δελτίο από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ σημειώνει ότι οι δύο συνοδοί του - που επίσης τραυματίστηκαν - εξήλθαν σε καλή γενική κατάσταση.

Διαβάστε εδώ το ανακοινωθέν

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται, καθώς όλα δείχνουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οι Πυρήνες της Φωτιάς.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό διαλύθηκε σε κομμάτια και θα απαιτηθεί επίμονη προσπάθεια προκειμένου να ανασυντεθεί και να εξαχθούν στοιχεία για τον αποστολέα του δέματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε «σκαμμένο» βιβλίο, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Πώς πέρασε ο φάκελος

Βασικό ερώτημα παραμένει πώς κατάφερε και πέρασε ο φάκελος από τους ελέγχους.

Ταχυδρομήθηκε στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου φέρεται ότι το παρέλαβε χθες το πρωί ο υπάλληλος της ΤτΕ που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού και βρισκόταν μαζί του τη στιγμή της έκρηξης.

Ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να έλεγξε το δέμα - βόμβα στα δύο μηχανήματα X-ray που λειτουργούν στην ΤτΕ, ένα σταθερό μηχάνημα στην είσοδο του κτιρίου και ένα δεύτερο –φορητό–, δίχως πάντως να εντοπίσει κάτι ύποπτο, ενώ πληροφορίες λένε πως ο φάκελος πέρασε από X-ray της Βουλής.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Παπαδήμος και η συνοδεία του δεν επέβαιναν - ως συνήθως - σε θωρακισμένο όχημα της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς αυτό είχε αποσταλεί για σέρβις, αλλά σε λιμουζίνα, που λόγω χαμηλής θωράκισης απορρόφησε μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος.

Στο βίντεο που ακολουθεί από τo πρακτορείο eurokinissi.gr, φαίνεται η στιγμή που μεταφέρονται οι τραυματίες μετά την επίθεση

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 6.30 μ.μ., τη στιγμή που η μαύρη Mercedes στην οποία επέβαιναν ο κ. Παπαδήμος και οι δύο υπάλληλοι της τράπεζας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σαμαράς: Έστειλαν το φάκελο στο σπίτι του Παπαδήμου

«Όταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον ίδιο τον πολίτη κινδυνεύει άμεσα η ίδια η δημοκρατία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που επισκέφτηκε στον Ευαγγελισμό τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης έγινε στόχος τρομοκρατικού χτυπήματος, με παγιδευμένο δέμα που άνοιξε ο ίδιος στο αυτοκίνητό του.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς ο φάκελος είχε σταλεί στο σπίτι του κ. Παπαδήμου, ελέγχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία αλλά δεν εντοπίστηκε ο μηχανισμός. «Μου είπε ότι αισθάνεται τυχερός μέσα στην ατυχία του γιατί κρατούσε τον φάκελο μακριά από το σώμα του» είπε επίσης ο κ. Σαμαράς.