Στην «κόλαση» των Βρυξελλών έφτασε ο Τραμπ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην «κόλαση» των Βρυξελλών έφτασε ο Τραμπ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσεις από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας

Στην «κόλαση» των Βρυξελλών, όπως έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να λάβει μέρος αύριο στην πρώτη του συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ. Η πόλη βρίσκεται σε "κατάσταση πολιορκίας" και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια για την αμερικανική αποστολή (περί τα 1000 άτομα) ενώ στις βόρειες περιοχές της πόλης θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία αναμενεται να λάβουν μέρος περί τους 10.000 διαδηλωτές.

Παράλληλα, οι βελγικές αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν, που επίσης φθάνει απόψε στις Βρυξέλλες.

Το αποψινό πρόγραμμα

Αργότερα σήμερα ο Τραμπ θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοιμηθεί στην αμερικανική πρεσβεία ενώ, ως είθισται, θα εχει και δραστηριότητες που για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Αίσθηση εχει προκαλέσει στον βελγικό Τύπο το ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων απο τις βέλγικες αρχές τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτηρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Όσον αφορά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ πάντως εχει γίνει γνωστό πως θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Μουσείο Μαγκριτ, αλλά και το παλάτι του Λάκεν έξω από τις Βρυξέλλες.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το «στοίχημα» της αυριανής συνεδρίασης του ΝΑΤΟ

Μετά τα υποτιμητικά λόγια του Τραμπ τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ, το στοίχημα της αυριανής ημέρας δεν είναι τόσο η λήψη αποφάσεων, όσο η διασφάλιση μιας καλής συνεργασίας και στα δύο επίπεδα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Το στίγμα της παρουσίας του Τραμπ έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος διαμήνυσε ότι ο  πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να γίνει "πραγματικά σκληρός" απέναντι στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να τηρήσουν τον στόχο που έχει τεθεί επί των αμυντικών δαπανών τους, δηλαδή να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτόν τον τομέα.

Ειδικότερα, στην αυριανή συνάντηση -η οποία μάλιστα δεν αποκαλείται Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που θα γίνει το 2018 και θα περιλαμβάνει τις επίσημες απόφασεις-, θα συζητηθούν κυρίως δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για το Ντ. Τραμπ: αφενός η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους και αφετέρου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. «Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών των δαπανών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν το 2004 να πιάσουν το στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ήδη εκπληρώνει αυτό το στόχο.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, με τους 22 νεκρούς, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον «κοινό αγώνα», ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την πλήρη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Συμμαχία. «Βρισκόμαστε ακόμα σε συζήτηση κατά πόσο πρέπει να γίνουμε πλήρες μέλος» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι ήδη το ΝΑΤΟ συνδράμει τη Συμμαχία με πληροφορίες που συλλέγει από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, κάτι που αναμένει να «επεκταθεί» περαιτέρω.

Πέρα όμως από τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να πειστεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της ανάγκης στήριξης του άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από μέρους του. Δεν είναι τυχαίο, λένε στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο.