Αυξάνεται το παράβολο ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων

Την αύξηση του παραβόλου ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών ενέκρινε το τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερ. 4.12.2012 η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ  και προβλέπει την αύξηση του παραβόλου δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να γίνει δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων στις περιπτώσεις Δημοσίων διαγωνισμών και προμηθειών “πρέπει να κατατεθεί, μέχρι την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, παράβολο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας, περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.”.

Για την είσπραξη του επίμαχου παραβόλου, “το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 50.000 ευρώ, εκδίδεται αποκλειστικά διπλότυπο είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), υπέρ του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και υπέρ του Δημοσίου, σε ποσοστό 60% και 40% του συνολικού ύψους, αντιστοίχως”.

Το εν λόγω παράβολο επιστρέφεται στον αιτούντα, εάν γίνει δεκτή η σχετική αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο. το σχετικό παράβολο επιστρέφεται στον αιτούντα.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, καθώς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη δύο Ανώνυμες Εταιρίες, που συμμετείχαν σε ανοικτούς Δημόσιους διαγωνισμούς και οι οποίες ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες απορρίφθηκαν οι προσφορές τους ως μη τεχνικά αποδεκτές. Συγκεκριμένα, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης στρέφονται κατά άλλης τρίτης Ανώνυμης Εταιρείας, της “Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας”.