Πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σου στο δίκτυο; Μέτρησε την!

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προωθεί τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού χάρτη ευρυζωνικής κάλυψης της Ελλάδας καλώντας τους συνδρομητές με ADSL ή VDSL συνδέσεις να συμμετέχουν στο σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, αξιόπιστο και εύχρηστο "Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων".

Με το ΥΠΕΡΙΩΝ, στo www.hyperiontest.gr, οι ίδιοι οι συνδρομητές μετρούν, ελέγχουν και ταυτόχρονα συγκρίνουν την απόδοση, την πραγματική ταχύτητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής τους σύνδεσης ανά γεωγραφική περιοχή.

Στο ΥΠΕΡΙΩΝ, οι συνδρομητές αποκτούν πλήρη εικόνα για τη σύνδεσή τους καθώς:

  • μετρούν, με το εργαλείο NDT, τις πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης, κατά τη λήψη  και αποστολή  δεδομένων, το χρόνο απάντησης και τις απώλειες πακέτων σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και χρονική στιγμή (π.χ. χαμηλές ταχύτητες στις ώρες αιχμής). Επίσης, συγκρίνουν την ταχύτητα που πραγματικά απολαμβάνουν με τη μέγιστη ταχύτητα που η σύνδεσή τους μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.
  • ελέγχουν, με το εργαλείο Glasnost, εάν ο πάροχος περιορίζει επιλεγμένες υπηρεσίες με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται η μέγιστη αξιοποίηση της ταχύτητας.

Το ΥΠΕΡΙΩΝ αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ, χρησιμοποιώντας ως βάση την πλατφόρμα του Measurement Lab Partnership (M-Lab). Ακολουθώντας τις αρχές του Μ-Lab, το ΥΠΕΡΙΩΝ είναι διαθέσιμο από την ΕΕΤΤ σε μορφή ανοιχτού κώδικα, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του από άλλες Ρυθμιστικές Αρχές ή υπηρεσίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η ΕΕΤΤ στοχεύει, με το ΥΠΕΡΙΩΝ, στη διαφάνεια στη σχέση συνδρομητή-παρόχου, στην προστασία από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση του συνδρομητή  σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΥΠΕΡΙΩΝ:

  • Αποτελεί πρωτοποριακή Web 2.0 εφαρμογή.
  • Είναι φιλικό προς το χρήστη.
  • Βασίζεται σε ανοικτά μετρητικά πρότυπα και πλατφόρμες.
  • Εγγυάται αξιοπιστία και ακρίβεια στις μετρήσεις.
  • Βασίζεται σε τεχνολογικά ουδέτερη και αδιάβλητη μεθοδολογία.
  • Ελέγχεται και βελτιώνεται συνεχώς.

Εξάλλου η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕΤΤ και αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ.

Για να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές τα εργαλεία μετρήσεων NDT, M-Lab Notifier και Glasnost ενδέχεται να χρειαστεί να:

  • Εγκαταστήσουν την πιο πρόσφατη έκδοση της Java από το δικτυακό τόπο java.com, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στον παρόντα δικτυακό τόπο,
  • Αποδεχτούν την πηγή του εργαλείου ως αξιόπιστη, σε σχετική ερώτηση του πλοηγού (web browser) ή του λειτουργικού συστήματος,
  • Αποδεχτούν την επικοινωνία του εργαλείου μετρήσεων με το Internet, σε ερώτηση του λογισμικού ασφάλειας του υπολογιστή τους (firewall).

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).