Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο ίντερνετ;

Αυτό ζητά ο "πατέρας" του διαδικτύου Τιμ Μπέρνερς Λι

Να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο διαδίκτυο ζητά ο επονομαζόμενος "πατέρας του ίντερνετ" Τιμ Μπέρνερς Λι.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

Όπως είπε ο ίδιος, περίπου το 38% των χωρών αρνούνται στους πολίτες τους την ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς και ότι σε άνω του 84% των χωρών του κόσμου -από 63% που ήταν το 2013- οι νόμοι οι οποίοι απαγορεύουν την παρακολούθηση στο διαδίκτυο είναι είτε ανεπαρκείς ή ανύπαρκτοι, ενώ περιορισμένη ή ευρεία λογοκρισία στο Ίντερνετ παρατηρείται στο 38% των χωρών, από 32% που ήταν το 2013.

"Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί το ίντερνετ ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης ως προς την παραχώρηση του δικαιώματος στους πολίτες πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι οι: Υεμένη, Μιανμάρ (Βιρμανία) και Αιθιοπία, ενώ οι Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Δημοσιεύματα του Τύπου που βασίστηκαν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες τις οποίες έκλεψε ο πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψαν το εύρος των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, περιλαμβανομένων των αιτημάτων που υπέβαλαν κατάσκοποι σε εταιρείες τηλεφωνίας και τεχνολογίας.