Μην αγοράζετε domain names βιαστικά και χωρίς στοιχειώδη έλεγχο!

Πολλές φορές κάποιος φίλος του Διαδικτύου και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας επιθυμεί να αγοράσει ένα domain name είτε για να το έχει στο portfolio του ως ένα περιουσιακό στοιχείο είτε διότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα site.

Tί όμως πρέπει από πρακτικής άποψης να προσέξει κανείς όταν αγοράζει ένα domain name;

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, ο ενθουσιασμός και η βιασύνη μας, δεν μας επιτρέπουν να ελέγξουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους προτού προβούμε στην αγορά ενός domain name. 

Kαι δεν αναφέρομαι στο due diligence (στο νομικό έλεγχο) που πρέπει να κάνει ο δικηγόρος του αγοραστή του domain name πριν την αγορά. Αυτό είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει από κάποιον με τις κατάλληλες και εξειδικευμένες νομικές γνώσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί από νομικής άποψης ο αγοραστής.

Αναφέρομαι για τις περιπτώσεις εκείνες που απλώς αγοράζουμε από κάποιον καταχωρητή domain name που είναι ελεύθερο, όπως είθισται να λέμε. Δηλαδή, δεν ανήκει σε κάποιον. Ωστόσο, πρέπει να ελέγχουμε ορισμένα βασικά πράγματα.

Έτσι πρέπει να ελέγχουμε στο Διαδίκτυο αν υπάρχει άλλο παρόμοιο domain name και αν υπάρχει αν είναι ελεύθερο ή όχι. Εν ολίγοις, αν υπάρχει μόνο μία διαφορά σε μία παύλα ή σε ένα γράμμα αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εν τάξει.

Αν αγοράσουμε ένα domain name που η μόνη διαφορά που έχει από ένα άλλο domain name είναι μία π.χ παύλα στη μέση, τότε πρέπει να προσέξουμε πολύ διότι ο άλλος στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το domain name, μπορεί να ισχυριστεί ότι εσείς έχετε διαπράξει κυβερνοσφετερισμό υπό την έννοια ότι αγοράσετε το παρόμοιο domain name με δόλιο σκοπό ώστε έπειτα να προσπαθήσετε να του το πωλήσετε και μάλιστα σε υψηλή τιμή.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση ενός domain name το καθιστά ισχυρό διακριτικό γνώρισμα που επέχει θέση trademark (δηλαδή κατοχυρωμένου σήματος) ακόμη και αν δεν έχει κατατεθεί αίτηση για κατοχύρωση σήματος. 

Φυσικά πέραν του ελέγχου για το αν υπάρχει παρόμοιο σήμα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και για το αν υπάρχει κάποιο σήμα που έχει κατατεθεί ή κατοχυρωθεί σε κάποιο γραφείο σημάτων π.χ στο γραφείο σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αγγλίας, της Αμερικής, της Ελλάδας, καθώς και σε άλλα κράτη. Φυσικά για τον έλεγχο αυτό, συνιστάται η συνδρομή δικηγόρου με την κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρία που θα μπορεί να προβεί σε αναλυτικό έλεγχο σημάτων (trademark search/similarity search).

Οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητο να γίνουν προτού προβείτε στην αγορά ενός domain name ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και βρεθείτε κατηγορούμενοι για κυβερνοσφετερισμό! 

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]