Διαγραφή προσωπικών στοιχείων σε βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες

Το δικαίωμα στη λήθη ή το δικαίωμα στην ανωνυμία αποτελούν ειδικότερες εκφάνσεις του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να διαγράψει posts και αρχεία που τον αφορούν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την υπηρεσία Deleteme της εταιρίας Albine:

Η υπηρεσία DeleteMe, της εταιρείας παροχής λογισμικού προστασίας απορρήτου Αbine, είναι κατάλληλη για την διαγραφή των προσωπικών στοιχείων των χρηστών από βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες στο ίντερνετ.

Η εφαρμογή αφαιρεί τα δεδομένα από διαδικτυακές τοποθεσίες, αποκλείοντας την μελλοντική ανίχνευσή τους.

Οι εργαζόμενοι της Abine, έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των ιστοσελίδων που έχουν δημοσιεύσει προσωπικά στοιχεία χρηστών, επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση τους από αυτές.

Η εταιρεία παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει ποιες καταχωρήσεις επιθυμεί να διαγραφούν.

Η εφαρμογή, που ήταν διαθέσιμη ως υπηρεσία web, είναι πλέον διαθέσιμη και για Android.

Η Abine διαθέτει επίσης και την εφαρμογή Do Not Track Me, που είναι κατάλληλη για τον αποκλεισμό των cookies παρακολούθησης.

Διαβάστε για τη δικαστική απόφαση - σταθμό:Δικαστήριο υποχρεώνει τη Google να σβήνει προσωπικά δεδομένα χρηστών

Διαγραφή αναζητήσεων στο Facebook 

Στο Facebook επίσης, κάθε φορά που μπαίνουμε για αναζητήσουμε ένα φίλο, γνωστό ή το προφίλ μίας εταιρίας, σώζεται αυτομάτως το ιστορικό των αναζητήσεων μας. Αυτό γίνεται για να διευκολυνόμαστε σε μελλοντική αναζήτησή μας, τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση.

Τι γίνεται, όμως, αν εμείς δεν θέλουμε να αφήνουμε τα ίχνη μας; Ή έστω κάποια από τα ίχνη μας;

Ανοίγουμε την αρχική σελίδα του Facebook και όπως βλέπουμε το Timeline μας, κάνουμε κλικ στο βελάκι πάνω δεξιά, ώστε να ανοίξουμε το drop-down menu. Από τις διαθέσιμες επιλογές, κάνουμε κλικ στο Activity Log. Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει, βλέπουμε ότι το μενού που εμφανίζεται αριστερά διαθέτει διάφορες επιλογές, όπως φωτογραφίες, likes και σχόλια (comments) .

Εμείς κάνουμε κλικ στο More, και από τις νέες επιλογές που θα ανοίξουν, βρίσκουμε το Search και κάνουμε κλικ.

Ολόκληρο το ιστορικό αναζήτησης εμφανίζεται μπροστά μας.

Μπορούμε να αφαιρέσουμε μεμονωμένες αναζητήσεις ή να το διαγράψουμε εντελώς, πατώντας την αντίστοιχη επιλογή που βρίσκεται στην κορυφή.

Σε επίρρωση του δικαιώματός μας να διαγράφουμε τα ψηφιακά μας ίχνη αναφέρουμε μία απόφαση-σταθμό έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατοχυρώνοντας το "δικαίωμα στη λήθη" ανθρώπων που θέλουν να ελέγξουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που τους αφορούν. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μηχανή αναζήτησης Google οφείλει σε κάποιες περιπτώσεις να συμμορφώνεται με τα αιτήματα για απομάκρυνση συνδέσμων που οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ανεπιθύμητους.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η προστασία της προσωπικότητας υπερτερεί της ελευθερίας της πληροφορίας, σε μια απόφαση της οποίας οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την ισπανική Δικαιοσύνη, στην οποία είχε προσφύγει ο Μάριο Κοστέχα. Ο Κοστέχα διαπίστωσε ότι, γράφοντας το όνομά του στη μηχανή αναζήτησης της Google, στα αποτελέσματα εμφανιζόταν καταχώριση σε εφημερίδα του 1998 σχετική με ακίνητό του, που επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί λόγω χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία. Ο Κοστέχα ζήτησε από την Google να απομακρύνει τον σύνδεσμο, υποστηρίζοντας πως το χρέος έχει προ πολλού πληρωθεί και ότι η ανάρτηση τον δυσφημίζει.

"Αυτό χρησιμεύει ως πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη αποφαίνεται σχετικά με το δικαίωμα στη λήθη", δήλωσε ο Ισπανός δικηγόρος, ειδικός σε θέματα μέσων ενημέρωσης, Αλεχάνδρο Τουρίνο.

Η απόφαση, που δεν είναι εφέσιμη, δεν αφορά μόνο τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, αλλά και όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Χρύσα Τσιώτση, Δικηγόρος 

[email protected]