Domain names και εμπορικά σήματα: Facebook εναντίον Teachbook

Στο χώρο του Διαδικτύου, η χρήση των domain names συνδέεται με τη χρήση εμπορικών σημάτων και ειδικά σε διάσημα σήματα, όπως το Facebook, έχει ενδιαφέρον να δούμε μία δικαστική υπόθεση που αφορά σε πασίγνωστα σήματα της Facebook Inc, ήτοι τα σήματα Facebook (υπόθεση Facebook, Inc. Vs Teachbook LLC).

Σε υπόθεση σχετική με τη χρήση του σήματος Teachbook της εταιρίας Teachbook.com Inc, εστράφη δικαστικώς η Facebook Inc ενώπιον του United States District Court- Northern District of Illinois- Eastern Division προκειμένου να προστατεύσει τα πασίγνωστα σήματά της Facebook. Σε αυτή την υπόθεση, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και  χρησιμότητα σε αντίστοιχες υποθέσεις μεταξύ επιχειρήσεων με διαδικτυακή δραστηριότητα, επισημαίνουμε τα εξής:

Το Facebook ως εταιρία έχει συσταθεί το 2004 και έχει χρησιμοποιήσει το σήμα της στις συναλλαγές και επικοινωνίες στο Διαδίκτυο από τότε, με αποτέλεσμα το σήμα της το οποίο έχει κατοχυρωθεί για να καλύπτει μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών να έχει αποκτήσει μεγάλη διακριτική δύναμη.

Κατά συνέπεια, όλα τα σήματα του Facebook έχουν γίνει σήματα φήμης και προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Το Teachbook παρέχει Networking Services για δασκάλους.

Η εταιρεία Teachbook στην ιστοσελίδα της http://www.teachbook.com έδινε στους διαδικτυακούς χρήστες να καταλάβουν ότι το Teachbook είναι substitute στο Facebook. H εταιρία Teachbook έκανε χρήση του trademark Teachbook ώστε να παρέχει online networking services.

Eξάλλου, όταν η εταιρία Teachbook είχε κάνει αίτηση για να κατοχυρώσει ως trademark το Teachbook, η εταιρία του Facebook είχε υποβάλει ενστάσεις.

Το σήμα TEACHBOOK είναι κατ’ ουσίαν παρόμοιο με το σήμα του FACEBOOK.

Eπίσης, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από την μία και την άλλη εταιρία είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες.

Επιπλέον, η εταιρία Teachbook εμφανίζει μία ψευδή ένδειξη και ψευδές affiliation μεταξύ του TEACHBOOK και του FACEBOOK.

Η εταιρία TEACHBOOK έκανε χρήση του σήματός της με σκοπό να προκαλέσει σύγχυση στους διαδικτυακούς χρήστες, διεξάγοντας online επιχειρηματικές δραστηριότητες με σκοπό να εκμεταλλευτεί τη φήμη και επιτυχία του FACEBOOK.

Το FACEBOOK υπέβαλε αιτήσεις για κατοχυρώσεις διαφόρων σημάτων το 2004, πολύ πριν υποβάλει αίτηση για το σήμα TEACHBOOK η ομώνυμη εταιρία. Επιπλέον, ας ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το σήμα του FACEBOOK χρησιμοποιήθηκε τόσο ευρέως που έγινε διάσημο στο Διαδίκτυο σε διεθνές επίπεδο και σήμα φήμης.

Επίσης το TEACHBOOK είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο σε εμφάνιση, ήχο, σημασία και εμπορική εντύπωση (commercial impression) με το FACEBOOK.

Οι υπηρεσίες του TEACHBOOK είναι όμοιες ή συνδέονται με ορισμένες από τις υπηρεσίες του FACEBOOK.

Αμφότερες οι εταιρίες του FACEBOOK και του TEACHBOOK προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαμέσου του ίδιου καναλιού (του Διαδικτύου).

Διαφαίνεται η πρόθεση του TEACHBOOK να χρησιμοποιεί το ομώνυμο trademark με σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση στους χρήστες. Ακόμη και η πιθανότητα σύγχυσης αρκεί.

Το FACEBOOK δεν έχει κανένα έλεγχο επάνω στη φύση και την ποιότητα των αγαθών ή υπηρεσιών που παρέχονται από το TEACHBOOK, με αποτέλεσμα η χρήση του σήματος TEACHBOOK να βλάπτει τα σήματα και την επιχειρηματική φήμη και δραστηριότητα του FACEBOOK, οπότε το FACEBOOK έχει υποστεί και τεράστια οικονομική ζημία, αφού έχει χάσει πάρα πολλούς χρήστες λόγω της σύγχυσης που προκαλεί το site του TEACHBOOK καθώς και η χρήση του σήματος του.

Το FACEBOOK έχει το δικαίωμα να αξιώσει από το TEACHBOOK  ως χρηματική αποζημίωση τριπλάσιο ποσό από αυτό της πραγματικής του ζημίας.

Επίσης, πέραν της παραβίασης του Trademark του FACEBOOK από το TEACHBOOK, υπάρχει και η false designation of origin και false description of representation παραβιάσεις, καθώς το TEACHBOOK εμφανιζόταν ως affiliation program του FACEBOOK (πρόγραμμα που συνδέεται με το Facebook).

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα του TEACHBOOK κρίνεται από το Δικαστήριο ως πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι του πασίγνωστου FACEBOOK.

Εξάλλου, βάσει της Αμερικάνικης νομοθεσίας, υπάρχει το αδίκημα του Cybersquating και εν προκειμένω αποδείχθηκε ότι το TEACHBOOK.COM θεωρείται ότι διαπράττει το αδίκημα του Cybersquating, αφού το πρώτο domain name είναι confusingly similar με το δεύτερο, δηλαδή το FACEBOOK.COM.

Τέλος, το Δικαστήριο απεφάνθη να καταβληθεί εύλογη αποζημίωση από το TEACBOOK ΣΤΟ FACEBOOK και το δικαστήριο διέταξε να ακυρωθεί το domain name TEACHBOOK ή αλλιώς να γίνει transfer αυτού του domain name στο FACEBOOK.