Τα πνευματικά δικαιώματα στα ψηφιακά σχέδια και φωτογραφίες

Το σχέδιο (Design) είναι η εμφάνιση, η μορφή, τα patterns και τα χρώματα. Στο Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) κατοχυρώνονται περί τα 80.000 σχέδια ετησίως.

Το κοινοτικό σχέδιο ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Όση περισσότερη προσοχή δείχνουν οι επιχειρήσεις στο σχέδιο, τόσο πιο επιτυχημένες είναι. Η ανάπτυξη των εταιριών που δίνουν προσοχή στα Designs, είναι κατά 22% πιο θεαματική από όσες δεν δίνουν προσοχή στα Designs.

Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να προστατεύσεις τα σχέδια σου (Designs). Είτε προστατεύεις το σχέδιο με την καταχώριση του στο Office for Harmonization in the Internal Market και έτσι αποκτάς ένα Registered Community Design είτε εναλλακτικά, εμπορεύεσαι το σχέδιο άμεσα χωρίς να το καταχωρίσεις στο OHIM βασιζόμενος στο ότι αυτό είναι γνωστό ως μη καταχωρημένο κοινοτικό σήμα (unregistered community design). Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιό από τα δύο να προτιμήσει κανείς.

Η κοινή προστασία που παρέχουν συνίσταται στα παρακάτω στοιχεία:

Αμφότερα τα σχέδια προστατεύουν την κατασκευή, προσφορά, προώθηση,εισαγωγή και εξαγωγή ενός προϊόντος που ενσωματώνει ένα προστατευμένο σχέδιο, και η χρήση του οποίου σχεδίου χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του σχεδίου, είναι παράνομη.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές ανάμεσα στο Registered και Unregistered Community trademarks. Έτσι, όσον αφορά στη διάρκεια: Το registered community trademark έχει διάρκεια 5 ετών από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης και μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια με ανώτατο όριο διάρκειας τα 25 χρόνια.

Αντίθετα, το Unregistered Community trademark έχει προστασία για τρία χρόνια από την ημερομηνία που το σχέδιο έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά δημοσίως εντός του εδάφους της Ε.Ε. Μετά από τρία χρόνια, η προστασία του δεν μπορεί ν’ ανανεωθεί.

Επίσης, υπάρχουν διαφορές στο σκοπό. Τα registered community trademarks προστατεύονται έναντι παρόμοιων σχεδίων, ακόμη και όταν το σχέδιο που παραβιάζει το άλλο σχέδιο, έχει αναπτυχθεί καλόπιστα, χωρίς δηλαδή ο σχεδιαστής του να γνωρίζει την ύπαρξη του άλλου σχεδίου.

Αντίθετα, τα unregistered community trademarks παρέχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την εμπορική χρήση ενός σχεδίου μόνο εάν το σχέδιο είναι το σκόπιμο αντίγραφο του προστατευμένου σχεδίου, έχει δηλαδή παρασκευασθεί κακόπιστα, γνωρίζοντας, για παράδειγμα, την ύπαρξη του προηγούμενου σχεδίου.

Είναι πασίδηλο ότι η προστασία που παρέχεται από ένα registered design είναι ισχυρότερη και περισσότερο διαφανής. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι πάντοτε εύκολο να αποδείξεις ότι έχεις κάνει disclose ένα design εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μπορεί επίσης, να είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι το σχέδιο σου έχει αντιγραφεί σκοπίμως και ότι αυτός που το παραβιάζει θα πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη του σχεδίου σου. Ωστόσο, ένα registered design  σου παρέχει ένα πιστοποιητικό, το οποίο διευκολύνει  το να αποδείξεις την ιδιοκτησία σου επί του συγκεκριμένου σχεδίου.

Με αυτά τα στοιχεία υπόψη σας, μπορείτε να ξεκινήστε να δημιουργείτε τη στρατηγική για την προστασία του  σχεδίου σας.

Εάν έχετε αποκαλύψει -κάνετε disclose- το σχέδιο σας κι έπειτα αποφασίζετε ότι θέλετε να κάνετε αίτηση για κατοχύρωση σχεδίου π.χ γιατί θέλετε να έχετε ισχυρότερη νομική προστασία για το σχέδιο σας- αυτό πρέπει να το κάνετε εντός ενός έτους, από τη στιγμή του disclosure του σχεδίου.

Αυτή η περίοδος αποκαλείται grace period (περίοδος χάριτος) και αν προχωρήσετε στην κατοχύρωση του σχεδίου μετά αυτή τη χρονική στιγμή, τότε το σχέδιο, είναι ευάλωτο σε παραβιάσεις.