Τι αλλάζει στις ασφάλειες των αυτοκινήτων

Τέλος στην αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων των αυτοκινήτων βάζει εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος, γεγονός που αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στη διαδικασία, υπό την οποία ασφαλίζονται τα Ι.Χ.

Πλέον, θα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρωζώνη. Πολύ απλά, δεν θα υπάρχει πλέον η περίοδος χάριτος του ενός μήνα, η οποία ίσχυε για την πληρωμή του νέου ασφαλιστηρίου. 

Τα συμβόλαια, δηλαδή, θα ακυρώνονται, αν δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τη λήξη τους. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει τον πελάτη της, αποστέλλοντάς του σημείωμα, το οποίο θα αναφέρεται στην ανανέωση της ασφάλισης. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει το νέο συμβόλαιο, είναι το ασφάλιστρο να έχει προκαταβληθεί. 

Η σημερινή πρακτική 

Αυτό, που κάνουν μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές, είναι να παρέχουν στους πελάτες τους ένα χρονικό περιθώριο τριάντα ημερών, εκδίδοντας ένα προσωρινό σήμα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, πάντως, ασφαλιστικών, οι οποίες ανανεώνουν το συμβόλαιο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ακύρωσης από τον ασφαλισμένο, και χρεώνουν το σχετικό ποσό, αν ο πελάτης έχει ενεργοποιημένη εντολή αυτόματης εξόφλησης.