Bentley EXP 12 Speed 6e: Πολυτέλεια και αεροδυναμική

Η πολυτέλεια ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου: κομψό και εντυπωσιακό

Η Bentley EXP 12 Speed 6e γιορτάζει στη φετινή έκθεση Auto Shanghai την πρεμιέρα της στην Κίνα. Το πρωτότυπο δείχνει τους φιλόδοξους στόχους της βρετανικής εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο τα προϊόντα της να ορίζουν την κατηγορία των πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η αποδοχή ή μη από την πλευρά του κοινού και των πελατών αυτής της δημιουργίας θα επηρεάσει τη μελλοντική στρατηγική της μάρκας.

Ο Wolfgang Dürheimer, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bentley Motors, σχολίασε: «Η EXP 12 Speed 6e είναι η μελέτη ενός αυτοκινήτου, η οποία καλείται να δείξει πως η Bentley προωθεί αποφασιστικά την ιδέα της ηλεκτροκίνησης στην πολυτελή κατηγορία, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας, της κορυφαίας ποιότητας των υλικών κατασκευής, αλλά και της φινέτσας, η οποία αναμένεται σε κάθε αυτοκίνητο της μάρκας. Η Bentley έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην Κίνα, μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τη φίρμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εργαζόμαστε συγκεντρωμένοι για την εξέλιξη ενός μελλοντικού ηλεκτροκίνητου μοντέλου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών τόσο στην ασιατική χώρα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις πολυτελείας».

Η πολυτέλεια ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου: κομψό και εντυπωσιακό

Ακόμα και σε μία εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά κινούμενη Bentley δεν προβλέπονται συμβιβασμοί σε σχέση με την αναμενόμενη από την πολυτελή φίρμα ποιότητα κατασκευής, την κομψότητα και την υψηλή απόδοση. Αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Bentley, όπως η άμεση απόκριση του κινητήρα και η τεράστια αυτονομία συνδυάζονται με νέες, εξαιρετικά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως το σύστημα ταχείας επαγωγικής φόρτισης και οι μοντέρνες «υπηρεσίες», που προσφέρονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι προκύπτει μία μοναδική εμπειρία για τους πελάτες.

Στο μελλοντικό αυτοκίνητο παραγωγής της Bentley μπορούν οι πελάτες να εκμεταλλευτούν την ταχεία διαδικασία της επαγωγικής φόρτισης και να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές χάρη στην αυξημένη αυτονομία. Μία ηλεκτρική Bentley, για παράδειγμα, θα είναι σε θέση να ταξιδέψει με μία φόρτιση της μπαταρίας από το Λονδίνο έως το Παρίσι ή από το Μιλάνο έως το Μονακό. Η εμπειρία της μετακίνησης για όλους τους επιβάτες θα τελειοποιηθεί με την εφαρμογή λύσεων μοντέρνας τεχνολογίας.

Στην EXP 12 Speed 6e, η οποία είναι πολυτελώς εξοπλισμένη, συνδυάζονται η μοντέρνα τεχνολογία και τα υψηλότατης ποιότητας υλικά τόσο αρμονικά, που οι τεχνολογικές κατακτήσεις της φίρμας μόνο αδιάφορες δεν περνούν. Για παράδειγμα, η κεντρική κονσόλα αποτελείται από ένα και μοναδικό κομμάτι κυρτού γυαλιού, μέσα στο οποίο βρίσκεται μία οθόνη OLED υψηλής ανάλυσης. Όλα τα σημαντικά όργανα του αυτοκινήτου - ανάμεσα σε αυτά το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα ψυχαγωγίας και ο κλιματισμός- ελέγχονται από εκεί.

Στις χειροποίητες παρεμβολές από γυαλί στο τιμόνι έχουν τοποθετηθεί τα χειριστήρια ελέγχου των διάφορων μέσων, όπως της επικοινωνίας, της πλοήγησης και των ρυθμίσεων του οχήματος. Στο ανοικτό, επάνω μέρος του τιμονιού βρίσκονται επίσης δύο διακόπτες: Ο ένας φροντίζει για την άμεση αύξηση της ισχύος του κινητήρα (boost), ενώ ο άλλος χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ταχύτητας, για παράδειγμα μέσα στην κίνηση της πόλης.

Από την πλευρά του, ο συνοδηγός έχει στη διάθεσή του τη δική του μονάδα ρύθμισης συστημάτων στο ταμπλό. Μέσω αυτής έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα e-mail, αλλά και σε άλλα μέσα ψυχαγωγίας.

bedley3

Οι πινελιές χαλκού γύρω από το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων, τον περιστροφικό διακόπτη του Bentley Dynamic Drive, αλλά και την επένδυση των θυρών από καπλαμά υπογραμμίζουν τις ηλεκτρικές δυνατότητες του προχωρημένου κινητήρα.

Το «έξυπνο» σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου λειτουργεί ως κεντρικό σημείο συντονισμού, ως εγκέφαλος, μέσω του οποίου μπορούν να ελεγχθούν πολλές υπηρεσίες του αναλογικού κόσμου.

bedley4

Η οικεία γρίλια του ψυγείου της φίρμας εντυπωσιάζει με τη σύνθετη, τρισδιάστατη γεωμετρία της και το ματ φινίρισμα με τις πινελιές χαλκού, οι οποίες χαρακτηρίζουν την Bentley EXP 12 Speed 6e ως αμιγές ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της κίνησης του αυτοκινήτου φωτίζεται το έμβλημα «6e» από ένα δυναμικό άσπρο χρώμα.

bedley2

Η σχεδίαση του εξωτερικού μέρους ορίζεται από τις επιφάνειες με το αθλητικό στιλ, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τη φύση και τις αεροδυναμικές μορφές του ρύγχους ενός αεροσκάφους.

Το σχεδιαστικό DNA της Bentley προχώρησε προσεκτικά και δείχνει με αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η μελλοντική εξέλιξη. Η γνώριμη, δυναμική σχεδίαση και οι πίσω πλευρές φτάνουν σε ένα ακόμα πιο εκφραστικό επίπεδο. Σε συνδυασμό με τον κοντό μπροστινό πρόβολο, το μακρύ καπό του κινητήρα, τη χαμηλά τοποθετημένη γρίλια του ψυγείου και το φαρδύ πίσω μέρος, τονίζουν τις αθλητικές αναλογίες και την εν γένει σπορτίφ παρουσία, μεταδίδοντας στο κοινό μία εντύπωση για τη δυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Οι διπλές εισαγωγές αέρα στο καπό του κινητήρα εξασφαλίζουν επιπλέον ψύξη για την μπαταρία και τον κινητήρα.

bedley5

Οι πλευρικοί καθρέφτες, ουσιαστικά οι κάμερες που έχουν πάρει τη θέση των συνηθισμένων καθρεφτών, είναι ασυνήθιστα μικροί. Η σχεδίασή τους παραπέμπει στη μορφή των μαχητικών αεροσκαφών stealth.

Για όσο χρονικό διάστημα δεν είναι διαθέσιμος κάποιος σταθμός επαγωγικής φόρτισης η EXP 12 Speed 6e μπορεί να συνδεθεί με το απλό δίκτυο μέσω της επαφής που βρίσκεται πίσω από την πινακίδα κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Το μέλλον στην ηλεκτροκίνηση

Η Bentley είναι πεπεισμένη πως αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις τουλάχιστον ανάμεσα στους μελλοντικούς αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων. Αυτές τις συζητήσεις είναι βέβαιο πως ο όμιλος VW θα τις παρακολουθήσει από κοντά, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι προσδοκίες.

Η στρατηγική της εταιρείας για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα προβλέπει την εισαγωγή plug-in υβριδικών οχημάτων σε ολόκληρη την γκάμα της Bentley τα επόμενα χρόνια. Πρωτοπόρος θα είναι η Bentayga το 2018.

Πολυτέλεια και ισχύς στην Shanghai

Εκτός από το πρωτότυπο EXP 12 Speed 6e το «παρών» στην έκθεση της κινεζικής μεγαλούπολης θα δώσουν επίσης τέσσερα μοντέλα, τα οποία θα επιδείξουν το μοναδικό εύρος των δυνατοτήτων της Bentley. Από την υπερβολική πολυτέλεια έως την τεράστια ισχύ του κινητήρα - στο δρόμο, αλλά και πέρα από τα όριά του.

Το πολυτελές «παρακλάδι» της Bentley, η Mulliner, θα επιδείξει δύο νέα μοντέλα στην έκθεση, τα οποία θα θέσουν νέα δεδομένα στην αυτοκινητική πολυτέλεια. Έτσι, η Bentayga Mulliner θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ασία. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, το οποίο μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για το πολυτελές εσωτερικό του, που δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά αλλού.

Στο χώρο της Bentley στην έκθεση θα είναι επίσης παρών το ένα και μοναδικό στον κόσμο δείγμα της Bentayga Mulliner με το χρωματικό συνδυασμό alpine green και pale emerald.

Για τη δημιουργία του εσωτερικού η Mulliner συνδυάζει την παράδοση με τα μοντέρνα στοιχεία. Ως συμπλήρωμα της δίχρωμης βαφής του αμαξώματος η Mulliner παρέχει ένα νέο χρωματικό συνδυασμό για το εσωτερικό: διαφορετικά χρώματα δέρματος για τα καθίσματα εμπρός και πίσω, μάλιστα σε επτά επιλογές. Οι ραμμένες στο χέρι δερμάτινες επενδύσεις αποκτούν το τελευταίο φινίρισμά τους με το κέντημα της Mulliner και τα καπιτονέ υφάσματα.

Επιπλέον, η Bentley δείχνει για πρώτη φορά στην Κίνα την αποκλειστική σειρά Mulsanne Hallmark Series της Mulliner, μία αυστηρά περιορισμένη εκδοχή, στην οποία κυριαρχούν πολύτιμα μέταλλα και πολυτελή υλικά, τα οποία μπορεί να τα βρει κανείς στα καλύτερα κοσμηματοπωλεία του κόσμου.

Οι μελλοντικοί κάτοχοι αυτής της σειράς, από την οποία θα κατασκευαστούν μόνο 50 «κομμάτια», μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ασημένια και μία χρυσή εκδοχή.

Στον ίδιο εκθεσιακό χώρο βρίσκεται επίσης η ναυαρχίδα της 4θυρης σειράς των Flying Spur, η W12 S, η οποία πραγματοποιεί το ντεμπούτο της. Το νέο μοντέλο της Flying Spur είναι η πρώτη 4θυρη Bentley, της οποίας η τελική ταχύτητα φτάνει τα εξωπραγματικά 325 km/h. Θα πρόκειται σαφώς για μία μοναδική εμπειρία για όσους επιθυμούν επιπλέον ισχύ και ροπή, μαζί με τη βελτιωμένη οδική συμπεριφορά.

Η παρουσία της Bentley στην έκθεση του 2017 ολοκληρώνεται με μία ιδιαίτερη κατασκευή: την Continental GT Speed Black Edition! Αυτή η GT Speed Black Edition έχει κατασκευαστεί ειδικά για την Κίνα, όντας ταυτόχρονα το μοναδικό μοντέλο του είδους, που θα κυκλοφορήσει. Ένα σπάνιο αυτοκίνητο, το οποίο κοσμείται από την επιγραφή «One of one» (1 από 1).