Nέα έκδοση Smartfortwo & forfour

Το smart fortwo έχει υποστεί βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς και είναι σαφώς πιο άνετο. Το concept τοποθέτησης του κινητήρα στο πίσω μέρος, σήμα κατατεθέν της smart, προσφέρεται για πρώτη φορά και στο τετραθέσιο smart forfour! Η μετάδοση κίνησης παρέχεται από ευφυέστατους 3κύλινδρους κινητήρες, ισχύος 45 kW/60 hp, 52 kW/71 hp και 66 kW/90 hp, ενώ η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω ενός 5τάχυτου μηχανικού κιβωτίου ή μέσω του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη twinamic. Μια σειρά από καινοτόμες λεπτομέρειες εγγυώνται ακόμα μεγαλύτερη διασκέδαση στην πόλη. Η νέα γενιά smart θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το Νοέμβριο.

«Μόνο το μήκος του αυτοκινήτου παραμένει αναλλοίωτο στα 2,69 μέτρα», δηλώνει το «αφεντικό» των smart, Annette Winkler. 

Σχεδίαση

Η φίρμα εξακολουθεί να απευθύνεται με ίσες ποσότητες στην καρδιά και το μυαλό! Ο εκφραστικός σχεδιασμός και οι χρωματικοί συνδυασμοί ενσαρκώνουν το γνήσιο joie de vivre. Οι συμπαγείς διαστάσεις και οι έξυπνες λεπτομέρειες αποδεικνύουν την μοναδική λειτουργικότητα των νέων μοντέλων της smart. Τόσο το νέο fortwo όσο και το νέο forfour είναι σαφώς αναγνωρίσιμα ως μέλη της ίδιας οικογένειας. Πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, όπως οι προβολείς, οι γρίλιες για την ψύξη του αέρα στο μπροστινό μέρος και ο χαρακτηριστικός κλωβός ασφαλείας tridion είναι ταυτόσημα. Επιπλέον, και τα δύο οχήματα έχουν τους κινητήρες τοποθετημένους πίσω, πράγμα που τα καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτα στην αστική κυκλοφορία.

Κοντοί πρόβολοι, ελάχιστο μήκος, μεγάλη γωνία στρέψης. Τα νέα μοντέλα της smart διαθέτουν ό, τι χρειάζεται για να κάνουν εύκολες μανούβρες σε οποιοδήποτε χώρο στάθμευσης – όπως και σε κάθε γωνία. Όσον αφορά τον κύκλο στροφής, το νέο smart fortwo θέτει ένα νέο ορόσημο: 6,95 m (από κράσπεδο σε κράσπεδο) και 7,30 m (από τοίχο σε τοίχο), κάνοντας τον χειρισμό οποιασδήποτε στροφής εξαιρετικά απλό. Το ίδιο και το νέο smart forfour: από τοίχο σε τοίχο: 8,65 m (από κράσπεδο σε κράσπεδο) και 8,95 m (από τοίχο σε τοίχο).

Τα νέα μοντέλα έχουν για ακόμα μία φορά ένα ατού σχετικά με τους διατιθέμενους χώρους σε τόσο μικρές διαστάσεις. Επιπλέον χαρακτηριστικά, είναι οι πίσω πόρτες που ανοίγουν κατά σχεδόν 90 ° για το smart forfour και η αναδίπλωση της πλάτης του καθίσματος συνοδηγού που διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων. 

Ασφάλεια

Επιπλέον, διατηρήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που υπήρχαν και στην προηγούμενη σειρά μοντέλων. Όπως ένα καρύδι, το μαλακό εσωτερικό προστατεύεται από ένα άκαμπτο κέλυφος: τον κλωβό tridion. Για το νέο smart χρησιμοποιούνται υψηλές αναλογίες χάλυβα υπερ-υψηλής και μέγιστης, multiphase αντοχής. Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz η φιλοσοφία "Πραγματική Ασφάλεια Ζωής" εστιάζει σε δοκιμές πρόσκρουσης car-to-car όπου τα νέα smart είχαν επιδόσεις μεγαλύτερων και βαρύτερων αυτοκινήτων. Τα νέα smart είχαν πολύ καλές επιδόσεις σε μετωπικές συγκρούσεις με S- και C-Class.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης που ήταν προηγουμένως τοποθετημένα σε μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την άνεση και την ασφάλεια. Αυτά, περιλαμβάνουν τις λειτουργίες Crosswind Assist (βασικός εξοπλισμός), το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (προαιρετικός εξοπλισμός) και το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (προαιρετικός εξοπλισμός).

Ο νέος σχεδιασμός του εμπρός άξονα υιοθέτησε στοιχεία από την προηγούμενη C-Class της Mercedes-Benz, ο βελτιστοποιημένος πίσω άξονας De Dion αύξησε σημαντικά τη διαδρομή των ελατηρίων ενώ τα ελαστικά με τα υψηλότερα πλευρικά τοιχώματα και την εξαιρετικά μικρή γωνία στρέψης είναι τα highlights του νέου αμαξώματος. Το σασί και η ανάρτηση της νέας γενιάς smart αναπτύχθηκαν στη βάση της εμπειρίας που κέρδισε η εταιρεία από τα προηγούμενα μοντέλα smart και σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να αυξήσουν σημαντικά την οδηγική άνεση. 

Κινητήρες

Δύο μοναδικοί 3κύλινδροι κινητήρες θα είναι διαθέσιμοι για τα νέα μοντέλα smart κατά το λανσάρισμά τους στην αγορά: ο ατμοσφαιρικός κινητήρας παράγει 52 kW/71 hp από κυβισμό 999 cc. Η άφθονη ροπή του κινητήρα από τις 1000 rpm (μέγιστο: 91 Nm στις 2850 rpm) επιτρέπει την ιδιαίτερα οικονομική οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες, ακόμα και στην αστική κυκλοφορία. Στην κορυφή της γκάμας είναι ο κινητήρας turbo, ισχύος 66 kW/90 hp. Ο κινητήρας των 898 cc έχει μέγιστη ροπή 135 Nm στις 2500 rpm. Ο εντελώς νέος υπερσυμπιεστής περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα καυσαερίων (wastegate), το οποίο επιτρέπει την αύξηση της δυναμικής του κινητήρα σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που υποστηρίζει την οικονομία, είναιν το αυτόματο σύστημα start/stop.

Εκτός από τον υπερσυμπιεστή, μια ολόκληρη σειρά από άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά συμβάλλει επίσης στην εξαιρετική οικονομία καυσίμου του κινητήρα και τις επιδόσεις. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο μεταβλητός έλεγχος στροβιλισμού και το σύστημα μεταβλητής προσαρμογής των βαλβίδων εισαγωγής. Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό του - αλουμινένιου – 3κύλινδρου κινητήρα είναι η αναλογία διαμέτρου / διαδρομής. Λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα στην αγορά, στη γκάμα θα προστεθεί ο βασικός βενζινοκινητήρας ισχύος 45 kW/60 hp.

Και οι δύο εκδόσεις μετάδοσης κίνησης είναι επίσης νέες για τα smart: οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και το 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. twinamic. 

Εξοπλισμός

Τρεις γραμμές εξοπλισμού (passion, prime & proxy) καθώς και μία πληθώρα προαιρετικού εξοπλισμού, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του οποίου προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, κάνουν κάθε νέο smart – fortwo ή forfour – ένα πραγματικό κόσμημα! Ακόμη και στη βασική τους έκδοση, και τα δύο μοντέλα προσφέρονται με έναν πολύ πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται φώτα ημέρας LED, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, οπτική επαλήθευση σήματος κλειδώματος και immobilizer, cruise control με περιοριστή (limiter) μεταβλητής ταχύτητας, ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας με προειδοποίηση παγετού, πίνακα οργάνων με μονόχρωμη οθόνη LCD και υπολογιστή ταξιδιού και ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά.

passion, prime & proxy είναι τα ονόματα των τριών γραμμών εξοπλισμού που διαφοροποιούν τα smart στο επίπεδο εξοπλισμού, κυρίως στο εσωτερικό. εξυπηρετούν την αναβάθμιση του smart fortwo και forfour έξυπνη και. Στα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, ένα ταμπλό με έγχρωμη οθόνη 3,5 ιντσών και θερμαινόμενα καθίσματα.

Κατά το λανσάρισμα της νέας γενιάς smart, θα είιναι διαθέσιμη και η έκδοση edition για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η έκδοση αυτή προσφέρει αποκλειστικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, όπως τον κλωβό ασφαλείας tridion σε πορτοκαλί χρώμα lava orange σε συνδυασμό με bodypanels / σώμα σε λευκό χρώμα για το fortwo και γκρι του γραφίτη για το forfour.

Τα συστήματα πολυμέσων πληρούν τα υψηλότερα στάνταρ, με την πλήρη ενσωμάτωση smartphones, την πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και τη διαισθητική λειτουργία με οθόνη αφής (touchscreen). Για πρώτη φορά, το smart προσφέρει το ηχοσύστημα JBL, το οποία παράγει έναν εντυπωσιακά «γεμάτο» ήχο. Περιλαμβάνει έναν ενισχυτή 6 καναλιών DSP (240 W) στο fortwo και έναν ενισχυτή 8 καναλιών DSP (320 W) στο forfour. Συνολικά οκτώ (fortwo) ή δώδεκα (forfour) ηχεία υψηλής απόδοσης παρέχουν εξαιρετική ακουστική απόλαυση.

Το smart cross connect είναι μια επαναστατική νέα εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν στους πελάτες της smart για το smart fortwo και το smart forfour. To smart cross connect προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες κατά τη διάρκεια της κίνησης αλλά και εκτός του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, το smart parking είναι μία από τις λειτουργίες που τώρα προσφέρουν σχεδιασμό ακόμα πιο φιλικό προς το χρήση ενώ διαθέτει νέες λειτουργίες. 

Εξωτερική σχεδίαση

Εξαιρετικά κοντοί πρόβολοι μπροστά και πίσω σηματοδοτούν πως η νέα γενιά smart διαθέτει επίσης τις «τυπικές» αναλογίες. Χάρη στο κατά 100 χιλιοστά φαρδύτερο μετατρόχιο, οι τροχοί έχουν τοποθετηθεί περισσότερο προς τα έξω. Αυτές οι χαρακτηριστικές αναλογίες προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα και ευελιξία και, μαζί με τον κινητήρα που είναι τοποθετημένος πίσω, επιτρέπουν στον κλωβό ασφαλείας tridion να φιλοξενεί μία καμπίνα επιβατών με ασυναγώνιστους χώρους σε τόσο συμπαγείς διαστάσεις! Οι χρωματικές αντιθέσεις ανάμεσα στον κλωβό ασφαλείας και τα bodypanels είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό της μάρκας smart.

Οι σχεδιαστές του smart αναφέρονται στην επαναστατική σχεδιαστική ανάπτυξη του περιγράμματος ως σχεδιασμό "one-and-a-half box". Η αλλαγή από τις προηγούμενες αναλογίας “one-box” θεωρήθηκε αναγκαία για δύο λόγους: το καπώ που βρίσκεται ψηλότερα δίνει στο smart έναν πιο ώριμο και σπορ χαρακτήρα.