Δοκιμάσαμε το Honda CR-V Auto, γνωρίστε το!

Κλασσικό αυτόματο 9 σχέσεων by ZF

Οδηγεί και γράφει ο Νίκος Τσάδαρης

Λίγους μήνες πριν, από αυτή εδώ την στήλη σας είχαμε παρουσιάσει την 4η γενιά του Honda CR-V, με τον αναβαθμισμένο 1600άρη πετρελαιοκινητήρα των 160 ίππων, προδιαγραφών Euro-6c. Το αυτοκίνητο αυτό είχε 6άρι μηχανικό κιβώτιο και κατά την άποψή μας τοποθετείτο στην κορυφή της κατηγορίας των μεσαίων SUV, μια κατηγορία που σιγά σιγά παίρνει πάλι τα πάνω της στην συρρικνωμένη ελληνική αγορά, με ένα ποσοστό (το σύνολο των SUV) που μόλις ξεπέρασε το 10% και ανεβαίνει.

Πριν λίγες ημέρες η αντιπροσωπεία Αφοί Σαρακάκης, έφερε και παρουσίασε στους εκπροσώπους του ειδικού τύπου, την έκδοση του CR-V με τον 1,6 DTec των 160 ίππων, που όμως αυτή τη φορά συνδυάζεται με ένα ολοκαίνουριο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων (!), που εξέλιξε για την Honda η πασίγνωστη ZF και αντικαθιστά το προηγούμενο 5τάχυτο αυτόματο

Πρόκειται για ένα κλασσικό αυτόματο κιβώτιο (φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε το πρώτο, 2 σχέσεων), κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που όμως δεν είναι στη λογική της σπορ οδήγησης, αλλά της άνεσης και της οικονομίας καυσίμου.

Το νέο κιβώτιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε πραγματικές συνθήκες. Διαθέτει ευρύτερη κλιμάκωση σχέσεων, μεγαλύτερη τελική σχέση από το μηχανικό (3,734 αντί 4,111), μια πολύ κοντή πρώτη σχέση που εξασφαλίζει γρήγορη και δυναμική εκκίνηση, ενώ η μακριά μέγιστη σχέση έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες στροφές του κινητήρα και κατ’ επέκταση μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης και θορύβων σε ταχύτητες ταξιδιού. 

Με μεγαλύτερο αριθμό σχέσεων και μειωμένη μεταβολή στροφών κινητήρα σε κάθε αλλαγή προσφέρει επίσης καλύτερη απόκριση στις εντολές του οδηγού, αλλά και πιο ομαλές αλλαγές που δίνουν την αίσθηση μιας πιο γραμμικής και αρμονικής επιτάχυνσης, ενώ οι αλλαγές προς τα πάνω γίνονται σε 0.4 του δευτερολέπτου. 

Ανάλογα με την οδηγική κατάσταση (στροφές κινητήρα και τη θέση του γκαζιού) το νέο αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων μπορεί ακόμα και να κατεβάζει σχέσεις απευθείας από 9η σε 5η και από 7η σε 4η, πέρα από τα κατεβάσματα μιας ή δύο σχέσεων. Όλα τα υπόλοιπα κατεβάσματα ουσιαστικά παρακάμπτονται όταν απαιτείται ένα πολλαπλό κατέβασμα για να επιτευχθεί η επιθυμητή σχέση. 

Οι μελετημένες διαστάσεις του νέου κιβωτίου διαμορφώνουν μία μικρότερη, ελαφρύτερη (κατά 35 κιλά) μονάδα, που επιτρέπει καλύτερη κατανομή βάρους σε όλο το όχημα. Ο νέος κινητήρας και το κιβώτιο μαζί ζυγίζουν 65 κιλά λιγότερο από τον προηγούμενο αντίστοιχο συνδυασμό, προς όφελος τις οδηγικής άνεσης και απόκρισης διεύθυνσης καθώς και της απόδοσης. Όφελος υπάρχει και στην οικονομία καυσίμου, αφού η έκδοση με το αυτόματο 9άρι καταναλώνει 16% λιγότερο καύσιμο από αυτήν με το 5άρι αυτόματο. 

Με το αυτόματο κιβώτιο τα 1718 κιλά βάρους της τετρακίνητης έκδοσης του CR-V επιταχύνονται από 0-100χλμ σε 10’’ και φθάνουν την τελική των 197 χλμ. (αντί 9.7’’ και 202 χλμ, που είναι οι αντίστοιχες επιδόσεις με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο). Ανάλογα, ελαφρώς αυξημένη κατά 0,2 λίτρα (κατά τον κατασκευαστή) είναι η μέση κατανάλωση, καθώς και οι ρύποι CO2 (139 γρ, αντί 133 με το μηχανικό). 

Οδηγώντας για σχεδόν 400 χιλιόμετρα μικτής διαδρομής το CR-V με το αυτόματο 9άρι κιβώτιο, εντυπωσιαστήκαμε από την ομαλή διαδοχή των σχέσεων (ακόμα και στο κατέβασμα), το βελτιωμένο Kick Down σε σχέση με τις παλιές εκδόσεις και το ότι το κιβώτιο μαθαίνει το στιλ του οδηγού και προσαρμόζεται στις συνήθειές του, ακόμα και όταν αυτός δεν επεμβαίνει με τα paddles στη διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων.

Από την άλλη, διαβάζοντας paddles, μην φανταστείτε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με αυτά, καθώς τα κλασσικά αυτόματα κιβώτια δεν έχουν τις σπορ αντιδράσεις με αυτά του διπλού συμπλέκτη.

Επιπλέον ο οδηγός έχει στη διάθεσή του επιλογή Sport στη λειτουργία του κιβωτίου, που όμως ελάχιστα διαφοροποιεί την σβελτάδα, οπότε καλό είναι να οδηγούμε στην θέση Drive, όπου οι επιδόσεις τελικά δεν υστερούν, η ποιότητα κίνησης είναι καλύτερη και το καύσιμο σαφώς λιγότερο. 

Στην περίπτωση της δοκιμής μας πάντως και με «παιχνίδι» σε κάποιες χιονισμένες επιφάνειες (που η τετρακίνηση έβγαλε παλικάρι το βαρύ αμάξωμα), διαπιστώσαμε μέση κατανάλωση 7,2 λίτρων πετρελαίου για κάθε 100 χιλιόμετρα διαδρομής, παρά το ότι στην εθνική οδό, η μέση ταχύτητά μας ήταν άνω των 150χλμ/ώρα. 

Η είσοδος της αυτόματης 9τάχυτης έκδοσης του CR-V 160 ίππων, στην ελληνική αγορά, συνέπεσε και με μια νέα έκδοση της αντιπροσωπείας, την Comfort, που κοστίζει 30.950 ευρώ, με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς και 6άρι μηχανικό κιβώτιο.

Πέραν αυτής υπάρχει η πλουσιότερη έκδοση Elegance με κίνηση σε 2 ή σε 4 τροχούς, η οποία με το μηχανικό κιβώτιο κοστίζει 36.500 ευρώ, ενώ με το νέο αυτόματο, φθάνει τις 37600 ευρώ.

Στις τιμές αυτές να σημειώσουμε ότι προσφέρονται 5ετής εγγύηση και 5 χρόνια δωρεάν σέρβις και οδική βοήθεια, ενώ η αντιπροσωπεία σε συνεργασία με την Alpha Bank έχει πετύχει επιτόκιο χρηματοδότησης για την αγορά όποιου Honda, 5,9%.