Σύντομη δοκιμή του νέου Ford Kuga

Με 1500άρι ντιζελοκινητήρα και ανταγωνιστική τιμή

Ήρθε πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα και είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε από κοντά σε μια εκδρομή γύρω από τον Παρνασσό. Πρόκειται για το ανανεωμένο Ford Kuga που πλέον διαθέτει και ένα 1500άρι κινητήρα ντίζελ, απόδοσης 120 ίππων που συνδυάζεται με αυτόματο ή μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

Αισθητικά, οι εξωτερικές αλλαγές είναι περιορισμένες και εντοπίζονται κυρίως σε μάσκα και φώτα, που δείχνουν το υπερυψωμένο αμάξωμα πιο πλατύ από όσο πραγματικά είναι. Το εσωτερικό επίσης είναι ίδιου με του προηγούμενου μοντέλου, με εξαίρεση το τιμόνι που είναι σαν αυτό του Focus, την νέα οθόνη πολυμέσων και επικοινωνίας και την λειτουργία emergency για το «ό μη γένοιτο».

Υπάρχουν όμως βελτιώσεις και προσθήκες σε νέες τεχνολογίες, όπως η νέα γενιά SYNC 3 του συστήματος συνδεσιμότητας και πολυμέσων, η λειτουργία κάθετου παρκαρίσματος του ημιαυτόνομου συστήματος υποβοήθησης στάθμευσης Active Park Assist, το βελτιωμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στην πόλη Active City Stop και το προσαρμοζόμενο σύστημα φωτισμού με προβολείς με ξένον. Ακόμα έχουν γίνει βελτιώσεις με γνώμονα την άνεση, στην ίδια με το Focus ανάρτηση, που είναι ψηλότερη και διαθέτει ενισχυμένα ψαλίδια για off road περιπέτειες.

Στα κινητήρια σύνολα του Kuga προστέθηκε ο κινητήρας πετρελαίου 1500 κ.εκ. με 120 ίππους, όπως επίσης και ένας 2λιτρος με 150 ή 180 ίππους. Επίσης υπάρχουν οι βενζινοκίνητες εκδόσεις του κινητήρα 1500 κ.εκ. Με τούρμπο και 150 ή 182 ίππους.

Οι κινητήρες αυτοί συνδυάζονται με τρία κιβώτια ταχυτήτων, όλα 6τάχυτα, εκ των οποίων το ένα είναι χειροκίνητο, το άλλο κλασσικό αυτόματο και το τρίτο ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη Powershift, που προσφέρεται για τις εκδόσεις ντίζελ.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους εμπρός ή και στους 4 τροχούς, με το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης να κατανέμει την ροπή έως και 100% στους πίσω τροχούς, ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης.

Ο ιδιαίτερα πλούσιος εξοπλισμός περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, με ESP & hill holder, 7 αερόσακους, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, θερμαινόμενους και αναδιπλούμενους καθρέφτες, αυτόματα φώτα/καθαριστήρες, ηχοσύστημα με οθόνη αφής, Bluetooth, 2 θύρες USB, Aux και SD (με χειριστήρια στο τιμόνι), σύστημα συνδεσιμότητας SYNC3, σύστημα πλοήγησης, κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου, cruise control, ράγες οροφής, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών και πολλές θήκες για μικροαντικείμενα.

Στην διάρκεια της δοκιμής μας, οδηγήσαμε την πετρελαιοκίνητη έκδοση 1500 κ.εκ. με τους 120 ίππους, μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Σε μια διαδρομή που είχε τα πάντα, από κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη, έως και χωμάτινη Ακροπολική διαδρομή, διαπιστώσαμε την βελτιωμένη ποιότητα κύλισης και την καλύτερη άνεση, παρά το ότι οι τροχοί ήταν 18 ιντσών με σχετικά χαμηλού προφίλ ελαστικά.

Ο κινητήρας κινεί σχετικά σβέλτα το 1600 κιλών αμάξωμα με 12,7΄΄ για τα 0- 100 και 173 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας. Στην πράξη είναι πρόθυμος από τις 1500 στροφές για να «ξεφουσκώσει» μετά τις 3500 σ.α.λ., ενώ πολύτιμη βοήθεια δίνει το άριστα κλιμακωμένο 6άρι μηχανικό κιβώτιο.

Η μέση κατανάλωση στα περίπου 400 χιλιόμετρα μικτής διαδρομής που διανύσαμε, ήταν 7,5 λίτρα/100 χλμ, που δεν είναι από τις καλύτερες της κατηγορίας, αλλά δεν θεωρείται υπερβολική.

Συνολικά, η εικόνα της δοκιμής μας ήταν πως πρόκειται για ένα ακόμα πιο πολιτισμένο Kuga, με γεροδεμένο πλαίσιο, πλούσιο εξοπλισμό, ευκολοοδήγητο και ικανό για μικρές περιπέτειες εκτός ασφαλτόδρομου.

Οι τιμές ξεκινούν από 22.095 ευρώ για το βενζινοκίνητο 1.5 των 150 ίππων, με πολύ πλούσιο εξοπλισμό και 25.840 για το ντίζελ 1,5 λίτρων, με την κορυφή στα 36.574 ευρώ, που αφορά το 2λιτρο 4κίνητοντίζελ με το 6άρι ημιαυτόματο κιβώτιο.

Σχετικά Tags
Ford