Ένα BMW από… ναυπηγείο

Ένα BMW από… ναυπηγείο

Η BMW Individual παρουσίασε την BMW Individual M760Li, η οποία αποτελεί προϊόν έμπνευσης του ναυπηγείου Nautor's Swan

Το Φινλανδικό ναυπηγείο Nautor’s Swan και η BMW παρουσίασαν ένα μοναδικό αυτοκίνητο που σηματοδοτεί μια επέτειο. Πρόκειται για τα 25χρονα της BMW Individual (οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο Garching, στα περίχωρα του Μονάχου) μιας φίρμας που στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα έχει κατασκευάσει μια σειρά από μοναδικά μοντέλα.

Θέλοντας να γιορτάσει τη συγκεκριμένη επέτειο, η BMW Individual παρουσίασε την BMW Individual M760Li, η οποία αποτελεί προϊόν έμπνευσης του ναυπηγείου Nautor's Swan.

Ποιο είναι όμως, το Nautor's Swan;

Τα τελευταία 50 χρόνια, το περίφημο αυτό ναυπηγείο έχει γίνει γνωστό πέρα από τον κόσμο της ιστιοπλοΐας και θεωρείται συνώνυμο πολυτελών γιοτ υψηλών επιδόσεων. Η BMW διατηρεί πολύχρονη συνεργασία με το σχεδιαστή και κατασκευαστή σκαφών από τη Φινλανδία και οι δύο μάρκες κάνουν κοινές εμφανίσεις σε ονομαστές ιστιοδρομίες όπως η Les Voiles de Saint-Tropez.

Η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει ένα και μοναδικό μοντέλο αφιερωμένο στα 25 χρόνια της BMW Individual, το οποίο συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο κόσμους. Πρόκειται για την M760Li xDrive V12 Excellence, η οποία αποτελεί προϊόν έμπνευσης ενός περιώνυμου ιστιοπλοϊκού σκάφους.

Ατμόσφαιρα από γιοτ στο εσωτερικό

Με μία ματιά γίνεται αντιληπτή η πηγή έμπνευσης της Individual M760Li, μιας δημιουργίας της Nautor's Swan. Το ναυπηγείο κατασκεύασε στο χέρι κάποια εξαρτήματα για το συγκεκριμένο μοντέλο στο εργαστήριό της στη δυτική Φινλανδία. Ανάμεσα τους, επιφάνειες από ξύλο τικ, με συνδέσμους υψηλής ακρίβειας από λεπτό στρώμα ελαστικού, το οποίο επιτρέπει στο ξύλο να διαστέλλεται και να συστέλλεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό είναι κάτι απαραίτητο στο κατάστρωμα ενός γιοτ και το ίδιο ισχύει σε ένα αυτοκίνητο. Γι’ αυτό, το ξύλινο δάπεδο με τα carbon στηρίγματα δεσπόζει στο χώρο αποσκευών, που διαθέτει επένδυση από λευκό Alcantara Smoke.

Το εσωτερικό φινίρισμα, τα κατώφλια των θυρών και τα πατάκια είναι επίσης φτιαγμένα από ξύλο τικ και κατασκευάζονται στη Nautor's Swan. Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μπορείς να αισθανθείς και να δεις την επιρροή από τον κόσμο των γιοτ, κάτι που ενισχύεται από την ύπαρξη του λογοτύπου της Φινλανδικής μάρκας. Το σήμα Nautor's Swan είναι ραμμένο στα προσκέφαλα και στα μαξιλάρια των καθισμάτων ενώ διακοσμεί τα αλεξήλια και τις επικαλύψεις από ξύλο ευρωπαϊκής βελανιδιάς στην πλευρά του οδηγού και στην κεντρική κονσόλα.

Εξωτερική σχεδίαση

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο μάρκες είναι οφθαλμοφανής και στο εξωτερικό του αυτοκινήτου. Οι δαγκάνες φρένων της Individual M760Li, βαμμένες στο χρώμα του αυτοκινήτου, φέρουν το θαυμάσιο, ανάγλυφο λογότυπο με τον κύκνο, το οποίο είναι αποτέλεσμα πρόσθετης επεξεργασίας. Το χείλος του καπό του χώρου αποσκευών είναι επίσης διακοσμημένο με το βέλος της Nautor’s Swan, το οποίο βρίσκεται συνήθως στα πλευρά των γιοτ. Σε πλήρη αναλογία, τα πλευρά του αυτοκινήτου διατρέχονται από μία λεπτή διακοσμητική λωρίδα, η οποία χαρίζει ξεχωριστό αέρα πολυτέλειας.

Βασισμένο στην BMW M760Li xDrive

Το μοντέλο αναφοράς της …ναυτικής συνεργασίας είναι η τερατώδης M760Li xDrive V12 Excellence. Το αμάξωμα είναι βαμμένο στο ειδικό, δαμασκηνί κόκκινο της BMW Individual, ενώ το εσωτερικό είναι ντυμένο σε λευκό Smoke και καφέ Criollo χρώμα από λεπτόκοκκο δέρμα Merino.

Το ίδιο χρώμα βρίσκεται και σε άλλες δερμάτινες επιφάνειες, όπως τα footrest στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Υπερπολυτελής είναι η επένδυση του εσωτερικού, καθώς χρησιμοποιεί κορυφαίας ποιότητας δέρμα στις μπροστινές και στις μεσαίες κολόνες οροφής, στα πλευρά των καθισμάτων, στα κατώφλια εισόδου και στα πλευρικά καλύμματα του πίνακα οργάνων. Ακόμη και το εγχειρίδιο χρήστη του αυτοκινήτου φτιάχνεται στο Manufaktur και είναι επενδυμένο από καφέ Criolo δέρμα Merino.

Επιδόσεις και άνεση

Η «ναυτική» έκδοση της Individual M760Li είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή και στο δρόμο. Ο 12κύλινδρος βενζινοκινητήρας M Performance TwinPower Turbo διαθέτει άφθονη δύναμη, αποδίδοντας, με χωρητικότητα 6,6 λίτρων, 610 ίππους και μέγιστη ροπή 800 Nm, απόδοση που σε συνεργασία με το τελευταίας γενιάς, 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport, δίνει στο βαρύ όχημα επιτάχυνση από 0 - 100 km/h σε 3,7 δευτερόλεπτα.

Το καινοτόμο σύστημα ανάρτησης Executive Drive Pro συνδυάζει δυναμικά χαρακτηριστικά με κορυφαία άνεση στην οδήγηση, ενώ η τεχνολογία στο εσωτερικό είναι επίσης κορυφαία. Η δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης, η οθόνη αφής και το σύστημα ελέγχου λειτουργιών Gesture Control είναι τρία μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού μοντέλου στην ιστορία της μάρκας.

Η με άρωμα ναυπηγείου Individual M760Li , παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Φρανκφούρτη και ανήκει σε μία διακεκριμένη κατηγορία προϊόντων για τα οποία η BMW διαθέτει πλέον ένα νέο τρόπο παρουσίασης. Η ταυτότητα και ο χαρακτήρας που μοιράζονται τα ελίτ μοντέλα της φίρμας, όπως η Σειρά 7, η νέα X7, το i8 και το νέο i8 Roadster, απηχούν το επανασχεδιασμένο λογότυπο της μάρκας και μία ασπρόμαυρη εκδοχή του σήματος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια φέροντας ολογράφως το όνομα της εταιρίας – «Bayerische Motoren Werke».