Model TT, ο πρόδρομος των σύγχρονων επαγγελματικών Van

Model TT, ο πρόδρομος των σύγχρονων επαγγελματικών Van

Οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να προσαρμόσουν το πλαίσιο με μία καρότσα

Εκτός από το ιστορικό Ford Model T, υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο με μεγάλη επιρροή και διαδρομή: Το Model TT. Πρόκειται για τον προπομπό των μοντέλων van και pickup της σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Transit.

Το Model TT ήταν το πρώτο van 1 τόνου της Ford που κατασκευάστηκε. Οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να προσαρμόσουν το πλαίσιο με μία καρότσα, ώστε να μεταφέρουν τα πάντα, από επιστολές μέχρι καύσιμα. Αρχικά λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά πολλά κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι εκπληκτικό, το ότι ενώ κατά κάποιο τρόπο τα σημερινά van είναι πολύ πιο εξελιγμένα από το Model TT, ουσιαστικά, κάνουν την ίδια δουλειά για την οποία σχεδιάστηκαν πριν από 100 χρόνια, αποτελώντας ένα ευέλικτο μέσον για επαγγελματικές μεταφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hans Schep, γενικός διευθυντής επαγγελματικών της Ford Ευρώπης.

Το Model TT van ήταν μακρύτερο και ισχυρότερο από το Model T, με καμπίνα για τον οδηγό και έναν επιβάτη. Ο κινητήρας έπαιρνε εμπρός με μία μανιβέλα μπροστά. Για πιο ομαλή συμπεριφορά οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν πίσω ελαστικά με αέρα, αντί για τα συμπαγή που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη.