Mondeo στη 79η ΔΕΘ

Το Mondeo λανσαρίστηκε το 1993 μετά από ένα πενταετές πρόγραμμα εξέλιξης, επένδυσης 3 δισ. λιρών (4,6 δισ. δολαρίων). Αναδείχτηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1994 και εξακολουθεί να θέτει πρότυπα στην κατηγορία του επί δύο δεκαετίες, έχοντας κατακτήσει πάνω από 20 βραβεία μέσα σε 20 χρόνια.

Η πρώτη γενιά προσέφερε αερόσακο οδηγού στάνταρ, προαιρετικό αερόσακο συνοδηγού και νέες για την εποχή τεχνολογίες όπως έλεγχο πρόσφυσης, προσαρμοζόμενη απόσβεση, Anti-lock Braking System (ABS) και σύστημα διεύθυνσης με υδραυλική υποβοήθηση.

Το ανανεωμένο Mondeo το 1996 προσέφερε προαιρετικούς πλευρικούς αερόσακους, που έγιναν στάνταρ μετά από δύο χρόνια, τετρακάναλο ABS και μειώσεις βάρους.

Η Ford λανσάρισε τη δεύτερη γενιά Mondeo το 2000 με Intelligent Protection System. Το μοντέλο αυτό έκανε προσιτά για πρώτη φορά στους οδηγούς Ford θερμαινόμενα πίσω καθίσματα, αυτόματους προβολείς και καθαριστήρες με αισθητήρα βροχής.

Η τρίτη γενιά Mondeo έφτασε το 2007 μετά από ένα εντυπωσιακό πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη σαν αυτοκίνητο του James Bond στην ταινία 'Casino Royale' το 2006.

Χάρη στο νέο μοντέλο, οι οδηγοί της Ford ήταν από τους πρώτους που επωφελήθηκαν από τεχνολογίες όπως Adaptive Cruise Control, Interactive Vehicle Dynamic Control και Ford Easy Fuel system για αποφυγή ανεφοδιασμού με λάθος καύσιμο.

Το Mondeo ανανεώθηκε και πάλι το 2010 με την τελευταία τεχνολογία βενζινοκινητήρων EcoBoost της Ford και την προσθήκη λειτουργιών όπως Lane Departure Warning, Driver Alert και Auto High Beam.

Η οδική συμπεριφορά ήταν ανέκαθεν ακρογωνιαίος λίθος στην εμπειρία Mondeo, κάτι που επιβεβαιώνουν και προηγούμενα μοντέλα υψηλών επιδόσεων όπως το ST200 και ST220 και τα σημερινά βενζινοκίνητα μοντέλα 2.2 Duratorq diesel (200 PS) και 2.0 EcoBoost (240 PS).

Το νέο Mondeo, το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα παγκόσμια πλατφόρμα CD της Ford, υπόσχεται οδηγική άνεση χάρη στην πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και θα ανεβάσει τον πήχη στην ποιότητα διαθέτοντας καθίσματα πολλαπλών ρυθμίσεων με σύστημα μασάζ και θερμαινόμενο τιμόνι.

Το νέο Mondeo θα διατίθεται σε εκδόσεις 5-θ, wagon και 4-θ, και με πολλές καινοτόμες τεχνολογίες όπως Advanced Active Park Assist – το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα παρκαρίσματος της Ford που υποστηρίζει παράλληλο και κάθετο παρκάρισμα με όπισθεν.

Ευρωπαϊκό ντεμπούτο στο Mondeo κάνουν και οι πίσω ζώνες ασφαλείας με ενσωματωμένο αερόσακο, ενώ παράλληλα εισάγονται στοιχεία όπως η αναδιπλούμενη πανοραμική οροφή, προσαρμοζόμενοι προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED , ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη κολώνα τιμονιού και SYNC με MyFord Touch.

Το νέο Mondeo θα φτάσει στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας στα τέλη του 2014, με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως ο βενζινοκινητήρας 1.0 EcoBoost της Ford που διασφαλίζει κορυφαία οικονομία καυσίμου, σύστημα κίνησης petrol Hybrid Electric Vehicle, τους πρώτους στην κατηγορία προσαρμοζόμενους προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED, και πίσω ζώνες ασφαλείας με αερόσακους που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τους τραυματισμούς στην περιοχή της κεφαλής, του αυχένα και του θώρακα των πίσω επιβατών.

Σχετικά Tags
Ford