Champions League: Ποιος φοβάται τη Σαχτιόρ Καραγκάντι;

Στην UEFA υποδέχτηκαν με ανοικτές αγκάλες το Καζακστάν, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας το 2002, όμως φέτος ενδέχεται η χώρα να δημιουργήσει πρόβλημα στο... φιλέτο της UEFA, το Champions League.

Όταν οι ομάδες από το Καζακστάν αποκλείονταν στους πρώτους προκριματικούς γύρους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όλα ήταν καλά. Όμως, φέτος, η Σαχτιόρ Γκαραγκάντι έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ της διοργάνωσης.

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να αγωνιστεί στις 21:45, ώρα που έχει ορίσει η UEFA για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αγώνων. Όμως αυτό δεν ήταν εφικτό και ο αγώνας της Τρίτης, που διεξαχθεί στο μεγαλύτερο στάδιο, της Αστάνα, θα ξεκινήσει στις 18:00.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι όταν στην Ελλάδα είναι 21:45, στο Καζακστάν θα είναι 00:45 της επόμενης ημέρας, λόγω διαφοράς ώρας.

Είναι ενδεικτικό το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Σέλτικ, η οποία ταξίδεψε από τη Γλασκόβη στην Αστάνα, σε ένα ταξίδι 8,5 ωρών, φτάνοντας όμως 13,5 ώρες μετά, καθώς η πρωτεύουσα του Καζακστάν έχει πέντε ώρες διαφορά από την ώρα Γκρίνουιτς.

Για φανταστείτε, λοιπόν, στους ομίλους, αν περάσει η Σαχτιόρ Γκαραγκάντι, να κληρωθεί με ισπανική ή πορτογαλική ομάδα, για τις οποίες το ταξίδι μέχρι την αχανή χώρα θα είναι ακόμη πιο μακρινό, ακόμη και με πτήση τσάρτερ!

Οι εντός έδρας αγώνες της Σαχτιόρ Γκαραγκάντι θα γίνουν όλοι νωρίτερα, γεγονός πρωτοφανές, καθώς η UEFA δε συνηθίζει να διαταράζει την πρώτη και τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, όπου όλες οι αναμετρήσεις έχουν κοινή ώρα έναρξης στις 21:45.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο στο Europa League, όπου οι ώρες έναρξης είναι ακόμη πιο αργά, για τους μισούς ομίλους εναλλάξ, δηλαδή στις 22:05.

Συνεπώς, η UEFA θα αναγκαστεί να τοποθετήσει κλειδάριθμο, σύμφωνα με τον οποίο η Σαχτιόρ Γκαραγκάντι δε θα είναι γηπεδούχος την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, σε όποια διοργάνωση και να παίξει, ώστε να μην αγωνιστεί διαφορετική ώρα με το άλλο ζευγάρι του ομίλου, σε περίπτωση που κρίνεται η κατάταξη στον όμιλο.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ομάδες της Ιβηρικής, και κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας, να ακυρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα εγχώρια πρωταθλήματά τους, επειδή πρέπει να ταξιδέψουν στο Καζακστάν την Τρίτη, αλλά να έχουν πάει από την Κυριακή, καθώς θα φάνε όλη τη Δευτέρα στο αεροπλάνο και το... ροκάνισμα της διαφοράς ώρας!