Χριστοδουλόπουλος: Αδικήσαμε τους εαυτούς μας

Για το χθεσινό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και τη νίκη της Ένωσης, για την αλλαγή νοοτροπίας που έχει φέρει ο Μανόλο Χιμένεθ

Δεν χρειάζεται συστάσεις... Αυθεντικός, χωρίς κόμπλεξ και με μπόλικο χιούμορ. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Βασίλη Βέργη και Βάιο Τσούτσικα. 

Σε αυτή μίλησε για όλα... Για το χθεσινό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και τη νίκη της Ένωσης, για την αλλαγή νοοτροπίας που έχει φέρει ο Μανόλο Χιμένεθ, την παρουσία της ομάδας –αλλά και τη δική του- μέχρι τώρα στη σεζόν και το μέλλον. 

«Αδικήσαμε τους εαυτούς μας», αναφέρει –μεταξύ άλλων- για την μέχρι τώρα παρουσία της ΑΕΚ και προσθέτει: «...μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο και να διεκδικήσουμε την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να δούμε τα λάθη μας, να κρατήσουμε τις εμπειρίες και τα θετικά και να χτίσουμε πάνω σε αυτά για την επόμενη σεζόν. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί οι ομάδες δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη». 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στην εκπομπή «Αντεπίθεση» με τους Βασίλη Βέργη και Βάϊο Τσούτσικα 

-την εικόνα του χθεσινού ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός: «Το παιχνίδι κακώς λένε πως ήταν άσχημο και ότι δεν υπήρχε ποιότητα. Θεωρώ ότι το ματς θα πήγαινε στη δύναμη, το πάθος και στο τρέξιμο. Κι αυτό γιατί είχαμε μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα λόγω της βαθμολογικής μας θέσης και όχι μόνο επειδή ήταν ένα ντέρμπι. Βάλαμε και λίγο τον Ολυμπιακό σε αυτό το τριπάκι και νομίζω ότι κακώς λέγεται πως δεν ήταν καλό ποιοτικά. Για τον Ολυμπιακό ήταν ένα ματς γοήτρου και για εμάς ήταν σημαντικό για τη συνέχεια της πορείας μας. Γι’ αυτό και βάλαμε και άλλα στοιχεία για να πάρουμε τη νίκη. Προσπαθήσαμε και για την ποιότητα, αλλά ήθελε άλλα πράγματα το χθεσινό παιχνίδι. 

Αυτό που μου έμεινε είναι πως έγινε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και ο διαιτητής προσπάθησε να το βγάλει όσο πιο σίγουρα γίνεται. Δεν νομίζω ότι υπήρξαν διαιτητικά λάθη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Πάντα και οι δύο πλευρές θα έχουν παράπονα, αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε για τη διαιτησία για να πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα παράπονα που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός από το χθεσινό παιχνίδι, τα είχαμε και εμείς μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή. Αλλά, θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που κάναμε στα αποδυτήρια ήταν να πούμε ότι πρώτα απ’ όλα φταίμε εμείς. Και αυτό είναι κάτι που παραδέχθηκε και ο προπονητής». 

-το αν η νίκη επί του Ολυμπιακού αφήνει γλυκόπικρη γεύση στην ΑΕΚ: «Είναι αλήθεια και το λέμε μετά από κάθε καλή εμφάνιση. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ηρακλή. 

-το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε βασικός, αλλά πέρασε ως αλλαγή στο 66’: «Δεν είναι κάτι που αρέσει σε κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα παιχνίδια. Μετά από τόσα χρόνια έχω μάθει να συγκρατώ τα συναισθήματά μου πάνω σε αυτό και ίσως ξέρω πως όπως έχει γίνει σήμερα το ποδόσφαιρο ζητούν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, για αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Πιστεύω ότι με ήθελε για το δεύτερο ημίχρονο, άρα έψαχνα τον τρόπο να μείνω συγκεντρωμένος, ώστε να βοηθήσω την ομάδα μου αν έμπαινα ως αλλαγή». 

-το αν οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν αδικήσει φέτος τους εαυτούς τους: «Το λέμε κάθε μέρα ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πληρώσαμε κάποιες φορές την πίστη μας πως θα μπορούσαμε να πάρουμε τα παιχνίδια μόνο με το ταλέντο και την ποιότητα. Χρειάζεται όμως δύναμη, πάθος, τρέξιμο και θέληση να ‘δαγκώνουμε’ τον αντίπαλο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα που έχουν γίνει και ας εστιάσουμε πάνω σε αυτό. Και ο προπονητής που ήρθε, μας το έδειξε ξεκάθαρα. Αυτό είναι το κάτι παραπάνω που μας έχει δώσει ο κ. Χιμένεθ. Είναι αλήθεια επίσης ότι έχει μπει περισσότερο στην ψυχολογία μας, στον εγωισμό μας και στα ποδοσφαιρικά μας ‘θέλω’». 

-το τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να επιστρέψει στην κορυφή: «Για μένα αυτή η χρονιά είναι πιο σημαντική από την επόμενη, με βάση το τι ζούμε, το γεγονός ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας, αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο και να διεκδικήσουμε την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να δούμε τα λάθη μας, να κρατήσουμε τις εμπειρίες και τα θετικά και να χτίσουμε πάνω σε αυτά για την επόμενη σεζόν. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί οι ομάδες δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη». 

-τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με προηγούμενη εκείνη ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού: «Πιο πολύ με σοκάρει το γεγονός ότι έχουν περάσει 7 χρόνια! (γέλια) Νομίζω ότι όταν παίζεις σε ντέρμπι, βρίσκεις περισσότερους χώρους σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια. Έχω γενικά μια μικρή παράδοση σε τέτοια παιχνίδια, έχει γίνει και στο ΠΑΟΚ-Άρης και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Υπάρχουν παραπάνω χώροι αυτό βοηθάει τα χαρακτηριστικά μου». 

-τη θέση του στο γήπεδο: «Δεν ξέρω ούτε εγώ τι είμαι… (γέλια). Πέρσι σε σύστημα 3-4-2-1 έπαιζα όλη την πλευρά. Εντάξει γελούσε ο κόσμος». 

-το αν βοηθάει τα αποδυτήρια της ΑΕΚ η παρουσία αρκετών Ελλήνων παικτών: «Σίγουρα παίζει ρόλο, επειδή μπορούμε να μεταδώσουμε κάποια πράγματα στους ξένους ποδοσφαιριστές. Όμως και οι ξένοι έχουν τρομερή ποιότητα σαν άνθρωποι και έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια». 

-τον Αϊντάρεβιτς: «Αυτός είναι τρελός, είναι φίλος μου. Πιο πολύ μοιάζει με άνθρωπο που κατάγεται από τα Βαλκάνια, παρά για άνθρωπο που έχει γεννηθεί στη Σουηδία». 

-την παρουσία του Σέρχιο Αραούχο: «Του αρέσει να κινείται με την μπάλα, να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας και να τελειώνει τις φάσεις. Είναι ένας μοντέρνος σέντερ φορ, έχει δεθεί με την υπόλοιπη ομάδα και είναι τρομερός χαρακτήρας. Σίγουρα πρέπει να επενδύσει σε αυτόν η ΑΕΚ. Το έχει δείξει στον πρώτο μήνα που είναι εδώ». 

-το πόσο έχει αδικήσει ο ίδιος τον εαυτό του τη φετινή σεζόν: «Δεν νομίζω ότι έφταιξε κάτι πέρα από το γεγονός πως η περσινή χρονιά μου έκανε μεγάλο κακό γιατί δεν είχα αγωνιστικό ρυθμό και με πήγε αρκετά πίσω. Ήταν πολύ σημαντικός λόγος αυτός. Οι δύο τραυματισμοί που είχα πάνω που είχα αρχίσει να βρίσκω ρυθμό, επίσης, με πήγαν πίσω. Τώρα όμως νιώθω καλύτερα γιατί έχω πάρει αγωνιστικά λεπτά και αυτό φαίνεται στο γήπεδο και μόνο από τα τρεξίματά μου. Αυτό που γίνεται ώρες-ώρες στην κερκίδα, με ‘φτιάχνει’. Δεν υπάρχουν λόγια». 

-την αγωνιστική «ανυπαρξία» του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα: «Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι για μεγάλες ομάδες. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ελληνικές ομάδες αλλά και στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Θέλω να μιλήσω γι’ αυτό, δεν θέλω, όμως, να τα ισοπεδώνουμε όλα και να μιλάμε έτσι για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Δεν μας το επιτρέπει κανένας. 

Νομίζω ότι όπως εμείς, έτσι και ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ, έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους. Θα μπορούσαμε με βάση την εικόνα των πρώτων αγώνων να έχουμε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όμως, εμείς δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Και εγώ πίστευα ότι θα είχαμε φέτος ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, κάτι που ελπίζω να γίνει του χρόνου. Αυτό φαίνεται και στους τελευταίους αγώνες των άλλων τριών μεγάλων ομάδων. Αν ξεκινούσε τώρα το πρωτάθλημα, μπορεί και ο ΠΑΟΚ να ήταν φαβορί με βάση τη σημερινή εικόνα του». 

-το χειροκρότημα των οπαδών του Παναθηναϊκού στο πρόσφατο ντέρμπι στο «Απόστολος Νικολαΐδης»: «Το είχα πει και εκείνη τη στιγμή, για μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο του φίλαθλου κόσμου του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που θα έχω στο μυαλό και στην καρδιά μου για όλη μου τη ζωή. Θα το λέω και στα παιδιά μου. Είναι ένα παράσημο χωρίς να το έχω πάνω μου. Ίσως οι φίλαθλοι με συνδέουν με την τελευταία μεγάλη ομάδα του Παναθηναϊκού. Και αν κάνω κάποιες φορές λάθη, είναι γιατί μου αρέσουν οι ευθύνες. Είμαι αυθεντικός και ίσως αυτό να αρέσει στον κόσμο». 

-την σχέση του με τον Γιώργο Καραγκούνη: «Από τον Γιώργο ακούω πολλά μπινελίκια. Είναι ο πρώτος, ο οποίος με έχει βοηθήσει τόσο πολύ στην καριέρα μου, αλλά και στην εξωγηπεδική ζωή. Είναι και ο νονός της μικρής μου. Όταν λέμε για παιδί διαμάντι μπορεί να είναι λίγο… Πριν από μισή ώρα μου έστειλε μήνυμα και συζητήσαμε για το χθεσινό ντέρμπι. Και το μήνυμα ήταν: “μπράβο ρε Λάζο, αυτή είναι νοοτροπία”».