Euro 2016: Στα πέναλτι πέρασε η Πορτογαλία από την Πολωνία

Μοιραίος ο Μπλαστσικόφσκι, που ήταν ο μόνος που αστόχησε στη "ρώσικη ρουλέτα"

Στα ημιτελικά του Euro 2016 προκρίθηκε η Πορτογαλία, που επικράτησε της Πολωνίας με 5-3 στα πέναλτι (κανονική διάρκεια και παράταση 1-1), με τις χαμένες ευκαιρίες του Ρονάλντο στη διάρκεια του αγώνα να μη στοιχίζουν τελικά ακριβά στους Πορτογάλους, οι οποίοι θα βρουν απέναντί τους στα ημιτελικά τον νικητή του ζευγαριού Ουαλία-Βέλγιο.

Οι Πολωνοί αιφνιδίασαν το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος μόλις στο 2ο λεπτό, όταν ο Σέντρικ έκανε κακό υπολογισμό, δίνοντας την ευκαιρία στον Γκροσίτσκι να κάνει κούρσα από τα αριστερά και να στρώσει στον Λεβαντόφσκι, με τον σταρ της Μπάγερν Μονάχου να μην αστοχεί, ανοίγοντας το σκορ.

Οι Πορτογάλοι άργησαν να συνέλθουν από το γρήγορο γκολ, και ανέβασαν την απόδοσή τους μετά το ημίωρο, φτάνοντας στο γκολ της ισοφάρισης στο 33', όταν ο Ρενάτο Σάντσες δοκίμασε ένα δύσκολο σουτ από μακριά, η μπάλα κόντραρε και άλλαξε πορεία, αιφνιδιάζοντας τον Φαμπιάνσκι και καταλήγοντας στα δίχτυα.

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-1 και στο δεύτερο μέρος πάλεψαν για το γκολ της νίκης, χάνοντας αμφότερες καλές ευκαιρίες.

Οι μεν Πολωνοί έφτασαν κοντά στο γκολ στο 49' με τον Λεβαντόφσκι, του οποίου την κεφαλιά από πολύ καλή θέση μπλόκαρε ο Ρούι Πατρίσιο, και στο 69' με την προβολή του Μίλικ στην οποία και πάλι ο Πορτογάλος γκολκίπερ αντέδρασε σωστά.

Οι δε Πορτογάλοι απείλησαν στο 56' με τον Ρονάλντο να στέλνει την μπάλα από πλάγια θέση στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και στο 64' με τον “κεραυνό” του Σέντρικ έξω από την περιοχή που έφυγε λίγο πάνω από τα δοκάρια του Φαμπιάνσκι. Στο 81' λίγο έλειψε να σταθούν τυχεροί όταν ο Γεντζέιτσικ έκοψε με προβολή την κάθετη πάσα του Πέπε, με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Φαμπιάνσκι.

Όμως η ευκαιρία του αγώνα χάθηκε για τους Πορτογάλους στο 86': Ο Μουτίνιο έβγαλε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε θέση βολής μπροστά στον Φαμπιάνσκι, όμως ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης... κλώτσησε αέρα και μαζί κλώτσησε και την ευκαιρία να χαρίσει στην ομάδα του την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

Το 1-1 δεν άλλαξε στη συνέχεια του β' ημιχρόνου, κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, η οποία ξεκίνησε και πάλι με άλλη μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που μπροστά στον Φαμπιάνσκι δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα μετά τη σέντρα του Ελιζέου.

Με τις δύο ομάδες να προέρχονται από ματς που είχαν οδηγηθεί στν παράταση και στην φάση των 16, ήταν λογικό η κούραση να βαρύνει τα πόδια των παικτών, που προσπάθησαν αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν καλές φάσεις – ίσως μάλιστα το highlight της παράτασης να ήταν ο... εισβολέας που έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο στο 108', προσπαθώντας να πάρει τη φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, πριν απομακρυνθεί από άνδρες της ασφάλειας.

Αναπόφευκτα το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου μοιραίος παίκτης ήταν για την Πολωνία ο Μπλαστσικόφσκι, καθώς ήταν ο μοναδικός που αστόχησε στη διαδικασία, με τον Ρούι Πατρίσιο να αποκρούει εντυπωσιακά και τον Κουαρέσμα να ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι των Πορτογάλων και να τους στέλνει στα ημιτελικά της διοργάνωσης!

Η σειρά των πέναλτι:

Ρονάλντο 0-1
Λεβαντόφσκι 1-1
Ρενάτο Σάντσες 1-2
Μίλικ 2-2
Ζοάο Μουτίνιο 2-3
Γκλικ 3-3
Νάνι 3-4
Μπλαστσικόφσκι απέκρουσε ο Ρούι Πατρίσιο
Κουαρέσμα 3-5