Φυτανίδης: Ο Ατρόμητος το ήθελε περισσότερο απ’ τον Παναθηναϊκό

«Δείξαμε ότι το θέλαμε περισσότερο και παίξαμε έξυπνα, κάνοντας τον Παναθηναϊκό να δείχνει χειρότερο στο γήπεδο», τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο Σωκράτης Φυτανίδης στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την πρόκριση του Ατρόμητου στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. 

«Ο Παναθηναϊκός είχε σημαντικές απουσίες, οι οποίες έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους και αυτό είναι κάτι που εκμεταλλευτήκαμε. Και αυτό είναι υπέρ μας, αφού είναι ένα κομμάτι της τακτικής μας», πρόσθεσε ο έμπειρος αμυντικός της ομάδας του Περιστερίου. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σωκράτης Φυτανίδης στην εκπομπή «pick ‘n’ goal» του Αλέξη Σπυρόπουλου και του Θανάση Ασπρούλια 

Για το εξαιρετικό γκολ του Μίλος Στόιτσεφ: «Τα έχει αυτά τα τελειώματα. Το έχουμε ξαναδεί εμείς. Είναι ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής. Σιγά-σιγά μπαίνει στην ομάδα μας, αφού πρόσφατα μπήκε στην ομάδα μας. Χθες είχαμε μία ωραία φάση για όποιον ήταν στο γήπεδο. Ήταν ένα γκολ που μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε την πρόκριση και να διεκδικούμε για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια τις όποιες δυνατότητες έχουμε να φτάσουμε στον τελικό». 

Για τα προβλήματα που είχε προκαλέσει ο Στόιτσεφ στον Ατρόμητο όταν ήταν στη Σεράγεβο: «Αυτός ήταν ο λόγος που αποκτήθηκε. Ένας ποδοσφαιριστής που μας προκάλεσε πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με τις δυνατότητές του, έχει περισσότερο χρόνο σε έναν αγώνα και δείχνει τις πραγματικές του ικανότητες, οι οποίες δε μπορούσαν να φανούν μετά τη μέτρια εμφάνιση που έχει η ομάδα μας φέτος. Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να μη φαίνεται στη διάρκεια ενός 90λεπτου ή λόγω του τρόπου παιχνιδιού που ακολουθεί μία ομάδα. Μία φάση όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Για το αν ήταν εύκολη πρόκριση: «Πριν να παίξουμε τα δύο παιχνίδια και πηγαίνοντας στη Λεωφόρο, θέλαμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι διαχειρίσιμο. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του προπονητή. Βγάλαμε την τακτική μας και στο πρώτο παιχνίδι. Πήραμε το 0-0, ένα πονηρό αποτέλεσμα, αφού σε οποιαδήποτε ισοπαλία ήμασταν εκτός. Ουσιαστικά πηγαίναμε για τη νίκη. Διαχειριστήκαμε πολύ έξυπνα το παιχνίδι. Δεν θεωρώ ότι παίξαμε σπουδαίο ποδόσφαιρο ή αποδώσαμε πολύ καλά. Κλείσαμε τους χώρους, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Πολλές φορές είναι σημαντικό να ακολουθείς πιστά την τακτική που σου έχει πει ο προπονητής, και εμείς το κάναμε κατά γράμμα». 

Για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν πλέον με τον Τραϊανό Δέλλα: «Είναι εντελώς διαφορετικά τα παιχνίδια του Κυπέλλου από εκείνα του πρωταθλήματος. Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος υπάρχουν και άλλα ματς στη συνέχεια, και μπορείς να διαχειριστείς διαφορετικά μία ήττα και στο επόμενο ματς να επανακάμψεις. Στο Κύπελλο παίζει σημαντικότερο ρόλο η τακτική. Είχαμε στο μυαλό μας να κλείσουμε τους χώρους, να μην δεχθούμε γκολ και να πετύχουμε ένα γκολ εμείς για να πάρουμε το προβάδισμα. Δουλεύουμε πολύ στις προπονήσεις για να φτιάξουμε ένα σύνολο, το οποίο θα αναπτύσσεται γρήγορα και θα χτυπάει τον αντίπαλο. Το χθεσινό ματς ήταν κάτι διαφορετικό και επιλέξαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά την κατάσταση που είχαμε μπροστά μας. Οι καλές ομάδες πρέπει να είναι επιλεκτικές και εμείς ήμασταν ευέλικτοι». 

Για το αν ήταν επιτυχία του Ατρόμητου ή αποτυχία του Παναθηναϊκού: «Ήταν δουλειά της ομάδας το μηδέν παθητικό. Πρώτα από τους αμυντικούς, κερδίζεις μέτρα στο γήπεδο, και είναι συνολική η δουλειά που κάνουμε. Ακολουθήσαμε πιστά αυτές τις μέρες, για να επανακάμψουμε από τη δύσκολη χρονιά που έχουμε φέτος και δεν συμβαδίζει με τις δυνατότητες που έχουμε ως ποδοσφαιριστές. Καλό είναι να κοιτάμε τη δική μας ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είχε σημαντικές απουσίες, οι οποίες έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους και αυτό είναι κάτι που εκμεταλλευτήκαμε. Και αυτό είναι υπέρ μας, αφού είναι ένα κομμάτι της τακτικής μας». 

Για την προετοιμασία που έγινε στα δύο παιχνίδια: «Στην προετοιμασία που κάνουμε πριν από το παιχνίδι ασχολούμαστε 90% με τη δική μας ομάδα. Προσπαθούμε να κοιτάμε τη δική μας απόδοση και να κάνουμε τη διαφορά στην έκβαση του παιχνιδιού. Είπα και πριν, ο Παναθηναϊκός είχε σημαντικές απουσίες και αρκετούς παίκτες που δεν ήταν στο 100%. Εμείς από την πλευρά μας δείξαμε ότι το θέλαμε περισσότερο και παίξαμε έξυπνα, κάνοντας τον Παναθηναϊκό να δείχνει χειρότερο στο γήπεδο». 

Για τη συνεργασία του με τον Νίκο Λαζαρίδη: «Είναι σημαντική η ομοιογένεια. Είναι σημαντικό να ξέρεις πώς παίζει ο διπλανός σου και να μην αλλάζει συχνά ένα αμυντικό δίδυμο, επειδή είναι σημαντική θέση για τον τρόπο που θα διαχειριστείς την αμυντική λειτουργία της ομάδας, να δώσεις κατευθύνσεις από πίσω. Πολλές φορές για το γκολ είναι θέμα τύχης, αλλά και ικανότητες, και εγώ είχα σκοράρει αρκετές φορές. Είναι θετικό να δίνουν όλοι οι παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Νίκος είναι ένα παιδί χαρισματικό. Ένας συμπαίκτης που δίνει τον καλύτερό του εαυτό και στα δύσκολα έχει πολύ θετική παρουσία. Ήταν εκείνος που έδειξε το δρόμο στα δύσκολα παιχνίδια». 

Για τη μεταγραφή του Κεϊτά: «Είναι πλέον πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα, αφού έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του προσώπου που είχαμε μέχρι πρότινος. Είναι σε νεαρή ηλικία, και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο στα παιχνίδια που ακολουθούν. Όσοι έχουν έρθει, μας έχουν βοηθήσει και προσπαθούμε όλοι μαζί να κάνουμε το restart. Ο κύριος Νιόπλιας επειδή ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε για τον συγκεκριμένο παίκτη, αφού η θέση του αμυντικού χαφ είναι η καρδιά της ομάδας και ο Πολ έχει συμβάλει τα μέγιστα αυτή τη στιγμή». 

Για το γεγονός ότι δεν έχει κάνει πολλές μεταγραφές στην καριέρα του: «Υπήρχε η δυνατότητα και οι ευκαιρίες ακόμα και για μεγαλύτερη ομάδα. Στον Ατρόμητο όμως έχουμε τα πάντα ως ποδοσφαιριστές και δουλεύουμε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα. Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που μου παρέχει ο Ατρόμητος και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Όταν αισθάνεσαι καλά σε έναν χώρο και νιώθεις γεμάτος, δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις κάτι διαφορετικό. Εκτός και αν αυτό το διαφορετικό, είναι πολύ μεγαλύτερο ή καλύτερο για εσένα. Είμαι όμως χαρούμενος εδώ και χαίρομαι με τις επιτυχίες της ομάδας. Λυπάμαι για τη δύσκολη σεζόν που έχουμε φέτος. Το σημαντικό είναι να μπορείς να διαχειριστείς τη δύσκολη κατάσταση και να σταθείς όρθιος. Και εμείς οι παίκτες προσπαθούμε να το πετύχουμε, και ο κόσμος το κάνει και η διοίκηση βρίσκεται κοντά μας. Βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης και από εδώ και πέρα θα διεκδικήσουμε όλα τα παιχνίδια με όλη μας την ψυχή για να ανέβουμε ψηλότερα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και να βρεθούμε στον τελικό του Κυπέλλου».

πηγή: sport-fm.gr