Φόβοι για σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, στο παιχνίδι Αλβανία – Σερβία

Φόβοι για το ότι ο αποψινός ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να είναι η σπίθα που θα ανάψει το φιτίλι του εθνικισμού εκφράζουν ποδοσφαιρικοί και πολιτικοί παράγοντες Αλβανίας και Σερβίας. 

Το βράδυ της Τρίτης, το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η εθνική ομάδα της Σερβίας στα Τίρανα δέχθηκε επίθεση με πέτρες. Το επεισόδιο συνέβη στο δρόμο από το αεροδρόμιο των Τιράνων έως το ξενοδοχείο, όπου η εθνική ομάδα της Σερβίας διανυκτέρευσε ενόψει του σημερινού αγώνα στο Ελμπασάν, όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα της Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016.

Κατά τη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την αλβανική πρωτεύουσα το λεωφορείο συνόδευαν ισχυρές δυνάμεις ασφάλειας. Όταν όμως έφθασε στο κέντρο της πόλης, πολίτες των Τιράνων σφύριζαν, φώναζαν και έκαναν αγενείς χειρονομίες εναντίον των παικτών και κάποιοι πετούσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του λεωφορείου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας.

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε, χθες το βράδυ, τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το επεισόδιο, αν και πρόκειται για αγώνα υψηλού κινδύνου, μαρτυρά σοβαρές παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αλβανίας στη διοργάνωση του ποδοσφαρικού αγώνα μεταξύ δύο Εθνικών Ομάδων.

Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Κάρατζιτς δήλωσε ότι λόγω της επίθεσης τίθεται θέμα διεξαγωγής του αγώνα.

Την επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας, Βάνια Ουντόβιτσιτς , ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες παραλείψεις στο θέμα της ασφάλειας κάλεσε τις αλβανικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την ανεμπόδιστη και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.